Tiesa Vācijā apstiprina spriedumu 99 gadus vecajai nacistu nometnes sekretārei par līdzdalību masu slepkavībās

Vācijas Federālā tiesa Leipcigā apstiprināja spriedumu par līdzdalību masu slepkavībās 99 gadus vecajai Irmgardei Furhnerei (Irmgard Furchner), kurai 2022.gadā tika piespriests divu gadu nosacīts cietumsods par to, ka viņa, būdama 18 un 19 gadus veca sekretāre, Štuthofas koncentrācijas nometnē, Otrā pasaules kara laikā palīdzēja nogalināt 10 505 cilvēkus, otrdien, 20.augustā, ziņo “Reuters”.

Federālā tiesa noraidīja viņas advokāta argumentu, ka viņas iesaistīšanās nav bijis nekas vairāk kā tikai “ikdienišķas” mašīnrakstītājas pienākumu veikšanu.

Jaunais tiesas nolēmums, ar kuru tika apstiprināts zemākas instances tiesas lēmums, ir galīgs, un to nevar pārsūdzēt.

“Princips, ka tipiskas, neitrālas, “ikdienas” profesionāla rakstura aktivitātes nav krimināli sodāmas, šajā gadījumā nav piemērojams, jo apsūdzētā zināja, ko dara galvenie vainīgie, un atbalstīja viņus to darīšanā,” rakstīja Leipcigas tiesas tiesneši.

Štuthofas nometnē no bada un slimībām vai gāzes kamerā nomira aptuveni 65 000 cilvēku. Daudzus no turienes pārveda uz Aušvicu, lai tur nogalinātu gāzes kamerā.

Pēc tam, kad Irmgarde Furhnere 96 gadu vecumā neieradās uz 2021.gada tiesas procesa sākumu par holokausta noziegumiem, viņa kļuva par vienu no vecākajām bēguļojošajām apsūdzētajām pasaulē, un tiesa viņai izdeva aresta orderi.

Viņa ir viena no pēdējām deviņdesmitgadīgajām personām, kas apsūdzēta par nacistu laika holokausta noziegumiem, prokuroriem cenšoties panākt taisnīgumu par masveida slepkavībām, pirms nav par vēlu.

Lasiet arī: Blinkens brīdina Izraēlu un “Hamās” par pēdējo iespēju izbeigt karu Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas