Kemerons: Ukraina ar britu ieročiem var uzbrukt Krievijas iekšienē

Apmeklējot Kijivu, Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons (David Cameron) ceturtdien intervijā aģentūrai “Reuters” apsolīja ikgadēju militāro palīdzību Ukrainai trīs miljardu sterliņu mārciņu (3,5 miljardi eiro) apmērā “tik ilgi, cik tas būs nepieciešams”, piebilstot, ka Ukrainai ir “tiesības” izmantot Lielbritānijas piegādātos ieročus, lai uzbruktu Krievijai tās teritorijā, piektdien, 3.maijā, ziņo “Politico”.

Kamerons sacīja, ka tas ir Ukrainas ziņā izlemt, kā tiks izmantoti Apvienotās Karalistes ieroči, kuri pēc viņa teiktā ieradās Ukrainā tajā pašā dienā.

Uz jautājumu, vai tas attiecas arī uz mērķiem Krievijas iekšienē, viņš atbildēja: “Ukrainai ir šādas tiesības.

Tā kā Krievija uzbrūk Ukrainas iekšienē, var saprast, kāpēc Ukraina jūt vajadzību pārliecināties, ka tā sevi aizsargā.”

Kopš kara sākuma Ukrainas Rietumu partneri ir izvirzījuši vienu nosacījumu, lai Kijeva varētu turpināt saņemt militāro palīdzību – neveikt triecienus Krievijas iekšienē. Taču valstis, tostarp Somija un Latvija, kopš tā laika ir paziņojušas, ka atbalsta Ukrainas tiesības izmantot tai piešķirtos ieročus savai aizsardzībai, tostarp veikt triecienus Krievijā.

Šāds atbalsts tika pausts nedēļu pēc tam, kad Apvienotā Karaliste paziņoja par militārās palīdzības paketi, Kemeronam piebilstot, ka ikgadējā militārā palīdzība trīs miljardu sterliņu mārciņu apmērā ir līdz šim lielākā palīdzības pakete, kādu Apvienotā Karaliste jebkad ir sniegusi, un tā tiks sniegta “tik ilgi, cik tas būs nepieciešams”.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pateicās Kemeronam par atbalstu, taču uzsvēra, ka ir svarīgi, lai

ieroči no jaunās palīdzības paketes pēc iespējas ātrāk nonāktu Ukrainā.

“Pirmkārt, bruņumašīnas, munīcija un dažāda veida raķetes,” sacīja Zelenskis.

Kemerons, bijušais Lielbritānijas premjerministrs, kurš pagājušā gada beigās atgriezās politikā, ārlietu ministra amatā uzstājās savā otrajā vizītē Kijivā, tiekoties ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu un prezidentu Volodimiru Zelenski.

Lasiet arī: Ukraina galu galā varētu vest sarunas ar Krieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas