Kenediju klana pārstāvis – demokrāts, kuru atbalsta republikāņi

Roberts Kenedijs juniors (Robert F Kennedy Jr) uz ASV prezidenta amatu kandidē no demokrātu rindām, tomēr viņa savdabīgās sazvērestības teorijas un neparastais atbalsts no labējo puses radījis jautājumus par politiķa motivāciju, raksta britu raidorganizācija BBC.

Kenedijs attaisnojies par piezīmēm, kas likušas noprast, ka Covid-19 bijis radīts, lai skartu noteiktas etniskās grupas. Vīruss praktiski neesot skāris aškenazi ebrejus un ķīniešus. Tagad politiķis norādījis, ka “nekad nav sacījis, ka vīrusa etniskais iespaids būt radīts ar nolūku”. Viņš paziņoja, ka ir apmelots, un atsaucās uz pētījumu, kurā pētīta cilvēku ģenētiski noteikto īpatnību saistība ar vīrusa pārnesi.

Tomēr pētījuma autors norādījis, ka tajā nav konstatēts nekas, kas varētu atbalstīt Kenedija teikto.

Šis ir viens no pēdējiem Kenedija izteikumiem, kas atspēkots. Advokāts, kas reiz tika slavēts kā vides jautājumu lietpratējs, pēdējās divas desmitgades veltījis, lai aktīvi iestātos pret vakcīnām, un

pērn nodēvēja pandēmijas ierobežošanas pasākumus par “fašismu, kāds netika pieredzēts pat Hitlera Vācijā”.

Neskatoties uz savdabīgo tēlu, 69 gadus veco Kenediju atbalsta pat 21% amerikāņu, un atbalsts saglabājas, neskatoties uz to, ka notikuši vien daži priekšvēlēšanu kampaņas pasākumi. Tas liecina par zināmu demokrātu atbalstītāju neapmierinātību ar pašreizējo prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), kurš cer uz pārvēlēšanu 80 gadu vecumā. Tomēr savu daļu popularitātes var saistīt arī ar kandidāta slaveno uzvārdu. Viņš ir bijušā ASV prezidenta Džona Kenedija (John F Kennedy) brāļa dēls.

Demokrātu stratēģis Kevins Vellings (Kevin Walling) BBC sacīja, ka Kenedija labie rezultāti aptaujās ir “nostaļģijas pēc Kenediju ģimenes un zīmola un apziņas trūkuma par Kenedija uzskatiem kombinācija”. Vellings uzsvēra, ka atbalsts sarūk, arvien vairāk demokrātiem skaidri apzinoties Kenedija strīdīgos uzskatus.

Baidena nometne ir ilgstoši ignorējusi konkurentu, tomēr pirmdien, 17.jūnijā, Baltā nama preses pārstāve Karīna Žanpjēra (Karine Jean-Pierre) norādīja, ka

Kenedija komentāri par vīrusa atšķirīgo ietekmi uz etniskajām grupām ir nelietīgi un pakļauj amerikāņus briesmām.

Arī citi demokrātu partijas pārstāvji distancējušies no Kenedija piezīmēm, aprakstot tās kā antisemītiskas un pret Āzijas iedzīvotājiem vērstas.

Kenediju ģimenes pārstāvji jau gadiem turas pa gabalu no advokāta un politiķa uzskatiem. Viņa māsa Kerija 17.jūlijā rakstija: “Es stingri nosodu sava brāļa pagājušajā nedēļā izteiktās nožēlojamās un nepatiesās piezīmes par to, ka Covid radīts, lai skartu noteiktas etniskās grupas.”

Vēl kāds šaubīgs jautājums ir Kenediju ģimenes melnās avs neierasti tuvā saikne ar republikāņu partijas atzaru, kas atbalsta bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump). Viņš bieži publiski izteicies par 2020.gada vēlēšanu it kā negodīgo norisi, un apzināti mazinājis 2021.gada janvāra uzbrukumu ASV Kapitolijam nozīmi.

CBS martā ziņoja, ka bijušais Trampa padomnieks Stīvs Benons (Steve Bannon) mēnešiem ilgi iedrošinājis Kenediju kandidēt uz prezidenta amatu, jo viņš varētu būt

gan labs haosa radītājs 2024.gada vēlēšanās, gan veiksmīgi izplatīt antivakseru propagandu visā valstī.

Arī pats Tramps jūnijā slavēja Kenediju, nodēvējot viņu par ļoti gudru un ļoti labu cilvēku.

Kenedija kampaņa tiek plaši un draudzīgi atspoguļota Fox News un citos labējā spārna medijos. Saskaņā ar 15.jūlijā Federālajai vēlēšanu komisijai iesniegtajiem datiem, Kenedija kampaņai būtisku atbalstu snieguši ziedotāji, kas ierasti ir republikāņu pusē. Vellings sacīja: “Tikai 20% no ziedotājiem ir atpazīstami kā demokrātu atbalstītāji. Ir skaidrs, ka republikāņi atbalsta Kenediju, lai censtos vājināt Baidena izredzes pirms vēlēšanām.”

Lai gan Kenedija iegūtie ziedojumu līdzekļi ir lielāki nekā atsevišķu iespējamo republikāņu partijas kandidātu savāktie, tie joprojām ir daudz mazāki nekā Baidena ieguvums. Demokrātu partijas stratēģis Marks Longabo (Mark Longabaugh) sacīja:

“Galu galā, vinš neatņems Baidenam demokrātu nomināciju, un viņš arī nebūs nozīmīgs drauds.

Viņš ir tikai kaitinoša kandidatūra, kas vienkārši radīs daudz trokšņa, un es domāju, ka viņš ir nolēmis izmantot stratēģiju, kas paredz visnejēdzīgāko lietu teikšanu, lai turpinātu pievērst sev uzmanību.”

Lasiet arī: Kanje Vests paziņo par kandidēšanu ASV prezidenta vēlēšanās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas