Ķīna tiek turēta aizdomās par kiberuzbrukumu Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijai

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija (AM) ir cietusi no iespējama Ķīnas kiberuzbrukuma, kura mērķis bija AM algu sistēma, kas ietver bruņoto spēku locekļu vārdus un bankas rekvizītus, kā arī dažus tūkstošus mājas adrešu, Ķīnai nosaucot šo apgalvojumu par “safabricētu un ļaunprātīgu apmelojumu”, otrdien, 7.maijā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Aizsardzības ministrs Grānts Šapss (Grant Shapps), šodien uzrunājot parlamenta deputātus, nenosauks konkrētu vainīgo, taču sagaidāms, ka viņš brīdinās par draudiem, ko rada naidīgu valstu kiberspiegošana.

Sistēmu, kurā vairāku gadu garumā tika glabāti Karaliskās jūras kara flotes, armijas un Karalisko gaisa spēku pašreizējo un bijušo locekļu personu dati, pārvaldīja ārējs līgumslēdzējs, darba un pensiju ministram Melam Straidam (Mel Stride) paziņojot, ka valdība kiberdrošību uztver “ārkārtīgi nopietni” un

rīkojās “ļoti ātri, lai šo datubāzi atslēgtu”, atsakoties vainot Ķīnu.

Valdība nav atradusi pierādījumus tam, ka hakeri no sistēmas būtu dzēsuši datus, bet rīkojas tā, it kā tie būtu to darījuši.

Lai gan oficiāla apsūdzība var prasīt laiku, ir aizdomas par Ķīnu, ņemot vērā tās vēsturi par uzbrukumiem līdzīgām datubāzēm, konservatīvo deputātiem paužot bažas par Ķīnas draudiem.

Bijušais Pārstāvju palātas Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Tobiass Elvuds (Tobias Ellwood) izteica pieņēmumu, ka uzbrukums norāda uz Ķīnu, kas, iespējams, ir daļa no šantažēšanas stratēģijas.

Tikmēr Īans Dankans Smits (Iain Duncan Smith) mudināja valdību atzīt Ķīnas draudus Apvienotajai Karalistei, raksturojot to kā ļaunprātīgu spēku, kas atbalsta Krieviju un sadarbojas ar citām totalitārām valstīm, piemēram, Irānu un Ziemeļkoreju.

Tikmēr leiboristu ēnu aizsardzības ministrs Džons Hīlijs (John Healey) sacīja, ka

Šapsam ir jāatbild uz “nopietniem jautājumiem”.

Ķīnas vēstniecība Apvienotajā Karalistē kategoriski noliedza jebkādu saistību ar datu aizsardzības pārkāpumu, uzsverot, ka Ķīna nav ieinteresēta iejaukties Apvienotās Karalistes iekšējās lietās.

Tā aicināja Apvienoto Karalisti “pārtraukt izplatīt nepatiesu informāciju, pārtraukt tā dēvēto Ķīnas draudu stāstu safabricēšanu un pārtraukt pret Ķīnu vērsto politisko farsu”.

Lasiet arī: Vācijā arestēts ES parlamenta darbinieks, kas apsūdzēts par spiegošanu Ķīnas interesēs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas