Ķīnas sūtnis apmeklēs Ukrainu

Augsta līmeņa Ķīnas sūtnis plāno apmeklēt Ukrainu, Krieviju un Eiropas valstis, lai meklētu politisku risinājumu karam Ukrainā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ķīnas īpašais pārstāvis Eirāzijas jautājumos, bijušais Ķīnas vēstnieks Krievijā Li Hui apmeklēs Poliju, Franciju un Vāciju. Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Vangs Venbins sacīja: “Vizīte… Ir apliecinājums Ķīnas centieniem veicināt miera sarunas un pilnībā parāda Ķīnas stingro iestāšanos par mieru.”

Li ir pirmā augsta līmeņa amatpersona, kas kopš kara sākuma 2022.gada februārī apmeklēs Ukrainu, un vizīte var sakrist ar Ukrainas pretuzbrukuma sākumu. Ukraina ir pirmā pietura Li braucienā uz Eiropu, tomēr Ķīnas

Ārlietu ministrija nav atbildējusi uz lūgumu precizēt apmeklējamo valstu sarakstu un secību.

Pirms dažām nedēļām Ķīnas prezidents Sji Dziņpins sazvanījās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, un tā bija pirmā abu saruna kopš kara sākuma. Zelenskis aprakstīja sarunu kā ilgu un jēgpilnu, savukārt Sji norādīja, ka Ķīna turpinās galveno uzmanību pievērst miera panākšanai. Pekina februārī nāca klajā ar 12 punktu plānu kara beigšanai. Tiesa, Pekinas ieteikumi konflikta beigšanai saskārušies ar kritiku rietumos, ņemot vērā Ķīnas ciešo saikni ar Krieviju. Neskatoties uz to, vairāki Eiropas politiskie līderi aicinājuši Pekinu izmantot savu ietekmi Krievijā, lai beigtu karu.

Ķīnas piedāvātais miera plāns lielākoties atkārto jau iepriekš sacīto – Pekina aicina abas puses piekrist pakāpeniskai situācijas izlīdzināšanai, un aicinājusi izvairīties no kodolieroču izmantošanas. Kijiva ir noraidījusi jebkādu iespēju veikt teritoriālu piekāpšanos, un norādījusi, ka vēlas atgūt visu savu teritoriju, tostarp arī Krimu, ko Krievija anektēja jau 2014.gadā.

Ķīna ir atturējusies nosodīt Krievijas rīcību, un izvairās lietot vārdu “iebrukums”. Tas liek Eiropai un ASV šaubīties par Ķīnas uzticamību. Lai arī kādu vēstījumu plāno nodot Li, tas tiks rūpīgi analizēts, jo īpaši ņemot vērā nemieru, ko rietumvalstīm radīja Sji vizīte Maskavā martā, kur viņš nodēvēja Putinu par savu “dārgo draugu”, un apliecināja neierobežotu sadarbību starp Ķīnu un Krieviju.

Lasiet arī: Ķīna brīdina Eiropu par sankciju piemērošanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas