Ķīna brīdina Eiropu par sankciju piemērošanu

Ķīnas ārlietu ministrs Kins Gaņs brīdinājis Vācijas kolēģi Annalēnu Bērboku (Annalena Baerbock), ka Pekina asi reaģēs uz Eiropas Savienības (ES) mēģinājumiem piemērot sankcijas Ķīnas uzņēmumiem, raksta Politico.

Bērboka atvairīja brīdinājumu, norādot, ka tas ir bijis Ķīnas pienākums – pārliecināties, ka tās uzņēmumi nepiegādā Krievijai ieročus vai tā sauktos dubulta lietojuma produktus, kas izmantojami kā civilajām vajadzībām, tā Maskavas agresijas turpināšanai.

Kins preses konferencē Vācijas Ārlietu ministrijā Berlīnē medijiem sacīja: “Attiecībā uz dubulta lietojuma produktiem, mēs rīkojamies saskaņā ar likumiem un noteikumiem… Ķīnas un Krievijas uzņēmumiem ir normāla sadarbība, kuru nevajadzētu ietekmēt.” Viņš piebilda, ka Ķīna stingri iestājas pret noteiktu valstu un valstu bloku rīcību, izmantojot to likumdošanu, lai izvērstu vienpusējas sankcijas pret citām valstīm, tostarp Ķīnu.

Gadījumā, ja Ķīnu skars kādi ierobežojumi, tā atbilstoši reaģēšot.

Ķīnas ārlietu ministra izteikumi seko pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) pievienoja vairākus Ķīnas uzņēmumus topošajam 11.sanciju paketes projektam. Tiek uzskatīts, ka šie uzņēmumi, no kuriem seši atrodas Honkongā, apiet ES noteiktās sankcijas un piegādā Krievijai dubulta lietojuma produktus, piemēram, mikroshēmas.

Bērboka uzsvēra, ka ir svarīgi, lai ES sankcijas netiktu apietas, un tādu produktu nonākšana Krievijā, kas ļautu turpināt ražot ieročus karadarbībai Ukrainā, var radīt kritisku situāciju. Viņa sacīja: “Tādēļ mēs, Eiropas Savienība, izskatām rūpīgi mērķētus mērus… Lai nodrošinātu, ka sankcijām pakļautie produkti un dubulta lietojuma produkti nenonāk nepareizajās rokās. Tā nav vēršanās pret kādu konkrētu valsti, bet gan attiecas uz noteiktiem produktiem. Tomēr mēs sagaidām, ka visas valstis, arī Ķīna, pienācīgi ietekmēs savus uzņēmumus šajā jautājumā.”

Vācijas ārlietu ministre aprīlī Pekinā aizvadīja spraigu preses konferenci ar Kinu, un arī šoreiz atkārtoja lūgumu Ķīnai ievērot cilvēktiesības, un izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai tā izvestu savu karaspēku no Ukrainas.

Ķīnas un Vācijas attiecības ir saspringtas, un pirmdien, 8.maijā, kļuva zināms, ka Pekina pēdējā brīdī atcēlusi plānoto Vācijas finanšu ministra Kristiāna Lindnera (Christian Lindner) vizīti Ķīnā. Uzvirmojušas baumas, ka vizīte atcelta, ministra partijas nostājas dēļ jautājumā par Ķīnas un Taivānas attiecībām. Kins gan norādīja, ka vizīte atcelta iepriekš neparedzētas Ķīnas finanšu ministra plānu maiņas dēļ, un piebilda, ka nevajadzētu izdarīt nepareizus secinājumus.

Lasiet arī: ES baidās atvērt sankciju “Pandoras lādi”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas