KNAB aicina skaidrot sabiedrībai Saeimas frakciju darbinieku un deputātu palīgu izvēli

«Lai izslēgtu spekulācijas par attiecīgā nodarbinātā atbilstību ieņemamajam amatam», Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aicina politiķus skaidrot sabiedrībai kritērijus, pēc kādiem tiek izvēlēti Saeimas frakciju darbinieki un deputātu palīgi.

TV3 raidījums Nekā personīga jau agrāk vēstīja, ka Saeimas deputāti liegumam algot radiniekus «pieiet radoši», likums formāli ievērojot. Piemēram, lai Augusta Brigmaņa (ZZS) dzīvesbiedre strādātu arī šajā Saeimā, viņa ir palīdze nevis pašam Brigmanim, bet citam frakcijas deputātam – Jānim Vucānam.

Katrā frakcijā ir viens tehniskais sekretārs, viens vecākais konsultants un konsultanti, kuru skaits ir atkarīgs no frakcijas lieluma. Šobrīd Saeimas lielākajā – Jaunās vienotības –frakcijā ir seši darbinieki, savukārt pa četriem konsultantiem ir Zaļo un zemnieku savienībai un Apvienotajam sarakstam (AS).

Viena no šīs frakcijas konsultantēm ir Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS) māsa. Viņa iepriekš darbojusies reklāmā, esot pieredze vairākās politiskajās kampaņās. Raidījums atzina, ka arī šajā gadījumā likums nav pārkāpts, jo Saeimas priekšsēdētājs nav pats pieņēmis lēmumu, kas skar radinieces mantiskās intereses.

KNAB apliecināja: likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā normas neliedz radiniekiem, to skaitā vīram un sievai, strādāt vienā iestādē. Likums ierobežo valsts amatpersonām pieņemt lēmumus, kas skar vai var skart viņu vai radinieku personiskās vai mantiskās intereses.

KNAB norāda, ka konkrētie gadījumi jāvērtē kā ētikas jautājumi.

«Ir būtiski, lai deputāts nenonāktu interešu konfliktā un valsts amatpersona ievērotu ne tikai likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteiktos ierobežojumus, aizliegumus un pienākumus, bet arī savā darbībā ņemtu vērā attiecīgajā jomā apstiprināto uzvedības vai ētikas kodeksu un rūpētos par to, lai ētisku apsvērumu dēļ nevarētu tikt apšaubīta amatpersonas darbības objektivitāte un neitralitāte,» norāda KNAB. Tas atzīmē, ka valsts pārvaldes iestādēs, tostarp Saeimā, nodarbinātajiem savā darbībā jāievēro labas pārvaldības principi arī personāla atlasē.

Lasiet arī: Elitai Brigmanei sākas trešā desmitgade Saeimā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas