Ko Titan atlūzas stāsta par traģēdiju dzelmē?

Krastā ir nogādātas visas tūristu zemūdenes Titan atlūzas, ko bija iespējams atgūt no Atlantijas okeāna dzelmes teju četru kilometru dziļumā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Krastā nogādātais materiālu daudzums liecina, ka izdevies atgūt nozīmīgas detaļas. Tās var palīdzēt izmeklētājiem atklāt patieso implozijas iemeslu, kas 18.jūnijā nogalināja visus piecus pasažierus.

Sendžonas ostā piestātnes darbinieki centās nosegt zemūdenes atlūzas, tomēr medijiem izdevies identificēt atsevišķus elementus. Viens no atpazīstamākajiem bija cilindra formas oglekļa šķiedras zemūdenes titāna priekšgals. Caurums tā vidū, kas tagad pēc formas atgādināja virtuli, bija vieta, kur atradās peldlīdzekļa iluminators.

Ceļamkrāna āķis, pārvietojot atlūzu, bija izvērts caur loga vietu, un nav zināms, kas noticis ar akrila logu. Jau iepriekš

speciālisti izteikuši bažas par tā izturību un uzdoti jautājumi par materiāla spēju izturēt spiedienu četru kilometru dziļumā.

Krastā nogādātas arī detaļas, kas izskatās pēc titāna atlokiem. Tie atradās cilindra formas korpusa abos galos un veidoja savienojumu ar zemūdenes galiem. Tie un savienojuma vietas ar oglekļa šķiedras detaļām būs ASV un Kanādas varas iestāžu veiktās izmeklēšanas uzmanības centrā. Lielbritānijas Southemptonas Universitātes profesors Blērs Torntons (Blair Thornton) sacīja: “Es domāju, ka galvenās vietas, kur lūkoties, ir akrila loga un titana savienojuma vieta, sfēriskais kupols vai zemūdens gali; tāpat uzmanība jāpievērš vietām, kur titāns savienots ar oglekļa šķiedru.” Viņš, BBC sacīja, ka tas, ka šīs daļas ir iegūtas, ir lielākais, uz ko var cerēt izmeklēšana.

No Horizon Arctic klāja tika nocelti vēl vairāki maisi ar atlūzām. Ja tajos ir arī oglekļa šķiedras korpusa daļas, izmeklētāji vēlēsies pārbaudīt, vai ir redzamas pazīmes, ka oglekļa šķiedras slāņi sākuši atdalīties, it īpaši savienojumu vietās ar titāna atlokiem.

Viena no lielākajām izceltajām detaļām ir priekšējais aprīkojuma nodalījums. Lai gan nirstot to nosedz konuss, tas būtībā ir vaļējs būris, un bija skaidri redzams, ka

tas piedzīvojis nopietnus bojājumus, kad tika atrauts no zemūdenes.

No okeāna izcelta arī antena, kas savienoja zemūdeni ar satelīta tīklu, kad tā atradās virs ūdens. Antenai bija atsevišķs barošanas bloks, un jau tas, ka ziņojumi no šīs antenas pēc Titan nolaišanās okeānā vairs netika uztverti, bija pazīme, ka zemūdene tā arī nav pacēlusies.

Lasiet arī: VIDEO | No dzelmes izcelts saspiestais Titan un iespējamās mirstīgās atliekas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas