Kods Rīgai: Ciniski, ka Progresīvie ar Staķi priekšgalā sevi pozicionē kā visu laiku godīgākie politiķi

Rīgas domes (RD) frakcijas Kods Rīgai (KR) ieskatā, ir skumji noskatīties uz Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) atkāpšanos no amata. “Jauniešu un politiski nepieredzējušu rīdzinieku aprindās tā varētu šķist kā godīga un cēla cilvēka rīcība, taču tāda tā nav. Tā ir rīcība, kas balstās tikai sausā politiskā aprēķinā,” spriež KR pārstāvji. 

Iepriekš jau vēstīts, ka Kods Rīgai Rīgas domes (RD) frakcija ir vienojusies ar Jaunā Vienotība (JV), Nacionālā apvienība /Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) par kodola izveidi, kas tiksies primāri ar esošajiem koalīcijas partneriem, lai meklētu risinājumus, kā strādāt šajā sasaukumā kopā, informē Kods Rīgai pārstāvji. 

BNN jau rakstīja, ka pirmdien, 3.jūlijā preses konferencē stāstīja vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), JV, NA/LRA un KR uzskata, ka

Par/Progresīvie (PP) ir jāatsauc apgalvojumi par 7 miljonu iespējamas izsaimniekošanas piesegšanu Satiksmes departamentā, asfaltbetona kārtu it kā neieklāšanu Rīgas ielās,

koalīcijas partneru nodevību u.c. sarunātās lietas.

Portāls Delfi.lv vēstī, ka, ja PP neatsauks savus apgalvojumus, pārējās koalīcijā esošās frakcijas savstarpēji vienosies un

Rīgas mēra amatu varētu ieņemt pašreizējais vicemērs Ķirsis.

Koalīcijas partneri uzskata, ka koalīciju iespējams izveidot un turpināt pašvaldībā iesāktos darbus, tikai strādājot koleģiāli un valstiski.

“Mēs lieliski apzināmies, ka šajā stāstā ir vēl daudz neredzamo šķautņu, tāpēc aicinām cilvēkus neizdarīt pāragrus secinājumus un ceram, ka tiesībsargājošās iestādes paātrinātā kārtībā izmeklēs izskanējušos apvainojumus Satiksmes departamenta un citās ar RD Pārmaiņu koalīcijas darbu saistītās lietās,” norāda RD priekšsēdētāja vietnieces Lindas Ozolas biroja vadītājs Kaspars Adijāns. 

Frakcijas ieskatā jaunas koalīcijas veidošana aizkavēs iesāktos darbus un pilsētas, attīstību, taču koalīcijas partneri cer atrisināt šo problēmu īsā laikā, lai dome turpinātu strādāt.

Adijāns uzsver, ka Kods Rīgai ir bijuši lojāli Staķa vadītajai koalīcijai, jo valdīja uzskats, ka citas alternatīvas nedrīkst pieļaut. 

“Uzskatījām, ka savstarpējos konfliktos  mēs pašiznīcināmies un dodam iespēju nākotnes Rīgā saimniekot Rosļikoviem un Šleseriem. Zinot, ko par mums domā mēra birojā, šī lojalitāte nāca ļoti smagi un apslāpējot personīgās emocijas,” norāda Kods Rīgai pārstāvji un piebilst, ka

“ciniskākais šajā stāstā ir tas, ka Progresīvie ar Staķi priekšgalā sevi pozicionē, kā godīgakie politiķi, kādus Latvija jebkad ir pieredzējusi”. 

Frakcija pauž sašutumu, par atklātajiem meliem un apsūdzībām no PP puses:”Tas notiek dienā, kad koalīcijas partneri Kods Rīgai un JV, NA/LRA ir uzaicinājuši Progresīvos uz koalīcijas glābšanas sarunām. Taču katrs mūsu mēģinājums ielikt šo konfliktu civilizētākā gultnē no atsevišķiem spēlētājiem nekavējoties tiek sabotēts ar publisku samazgu spaini.”

Kods Rīgai pārstāvji uzsver, ka laika gaitā frakcija ir uzaudzējusi biezu ādu, tomēr šis incidents ir “pārkāpis vairākas nerakstītas normas” un politiskajam spēkam ir “skaidrs, ka bez bez publiskas atvainošanās atgriezties pie viena galda būs grūti”.

KR ieskatā, “viss šis stāsts ir īpaši divkosīgs, ņemot vērā, kā Staķa piespiesta visu Pārmaiņu koalīcija esot nostājusies pret Kods Rīgai atstājot vienus cīņā par godīga konkursa norisi RD Īpašuma departamentā, kurš bija iejaukts būvnieku kartelī”. 

 Atšķirībā no Staķa, KR biedri neesot viņam veltījuši  ad hominem apvainojumus, ka viņš tādā veidā ir būvnieku karteļa piesedzējs, kurš mums iedūris mugurā korupcijas dunci. “Stāsti, kas liecina par Staķa un, jo īpaši viņa padomdevēju dubultmorāli un cinismu ir gana daudz un ticam, ka tie nāks atklātībā, lai atvērtu cilvēkiem acis,” pausts KR paziņojumam medijiem. 

Kods Rīgai Staķa atkāpšanos vērtē, kā nepieciešamo politisko taktiku, ņemot vērā publiskajā telpā plaši apspriesto RD Satiksmes departamenta skandālu. Tāpat KR frakcija pauž , ka “šobrīd Staķis aiziet kā varonis, jo lielākā daļa sabiedrības nezin, cik netīra varbūt politika, slēpjoties aiz jauka un patīkama cilvēka grimases”. 

“Tā ir pokera partija ar visaugstāko likmi – Rīgas nonākšanu pretvalstisko spēku kontrolē,” atzīmē Kods Rīgai pārstāvji. 

BNN jau vēstīja, ka pirmdien, 3.jūlijā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) paziņojis, ka galvenais iemesls, kādēļ viņš ir nolēmis atkāpties no amata, ir tas, ka viņš vairs nevarot uzņemties atbildību par RD lēmumiem.

Staķa skatījumā, viņa bijušie koalīcijas partneri –JV, NA/LRA un Kods Rīgai – faktiski esot izveidojuši citu koalīciju kopā ar Saskaņu un lēmumus pieņemot citos kabinetos, nevis kopā ar PP frakciju.

Tam apliecinājums esot balsojums par jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā, kurā bijušie koalīcijas partneri esot balsojuši kopā ar Saskaņu.

LĪDZ AR TO RĪGAS MĒRS VAIRS NEVAROT UZŅEMTIES ATBILDĪBU PAR DOMES LĒMUMIEM UN NOLĒMIS ATKĀPTIES.

Pēc oficiāla iesnieguma iesniegšanas par mēra atkāpšanos tas jānolasa nākamajā domes sēdē un no tā brīža Staķis vairs nebūšot domes priekšsēdētājs. Nākamā domes sēde paredzēta nākamnedēļ, taču pastāv iesēja sasaukt arī ārkārtas sēdi.

STAĶIS INFORMĒJA, KA NOLĒMIS ATKĀPTIES TIKAI NO MĒRA AMATA, BET DEPUTĀTA MANDĀTU VIŅŠ NENOLIKS. PĒC AMATA ZAUDĒŠANAS VIŅŠ TURPINĀŠOT STRĀDĀT PAR/PROGRESĪVIE FRAKCIJĀ.

Uz jautājumu, vai viņš varētu turpināt strādāt šādā pašā koalīcijā, bet kā ierindas deputāts, Staķis norādīja, ka pagaidām nevar uz šo jautājumu atbildēt, bet “pēc pašreizējām sajūtām” viņš to tomēr nevarētu.

Lasiet arī: Rīgas mēra amatu varētu ieņemt Ķirsis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas