Rīgas mēra amatu varētu ieņemt Ķirsis

Līdzšinējie Rīgas domes (RD) koalīcijas partneri Jaunā vienotība (JV), Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) un Kods Rīgai (KR) ir nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu, bet no Par/Progresīvajiem (PP) sagaida atsaukumu, pēc viņu vārdiem, “melīgajiem apgalvojumiem”.

Kā pirmdien, 3.jūlijā preses konferencē stāstīja vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), JV, NA/LRA un KR uzskata, ka

PP ir jāatsauc apgalvojumi par 7 miljonu iespējamas izsaimniekošanas piesegšanu Satiksmes departamentā, asfaltbetona kārtu it kā neieklāšanu Rīgas ielās,

koalīcijas partneru nodevību u.c. sarunātās lietas.

Portāls Delfi.lv vēstī, ka, ja PP neatsauks savus apgalvojumus, pārējās koalīcijā esošās frakcijas savstarpēji vienosies un

Rīgas mēra amatu varētu ieņemt pašreizējais vicemērs Ķirsis.

Koalīcijas partneri uzskata, ka koalīciju iespējams izveidot un turpināt pašvaldībā iesāktos darbus, tikai strādājot koleģiāli un valstiski. Viņi uzskata, ka Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) lēmums atkāpties no amata ir pretvalstisks, jo apdraud stabilitāti Rīgas domē.

Viņuprāt, Rīgas domes deputātiem ir jādara viss, lai nepieļautu ārkārtas vēlēšanas, jo tas varot novest pie “pretvalstisku spēku nokļūšanas pie varas galvaspilsētas domē”,

tāpēc JV, NA/LRA un KR tagad nolēmuši uzņemties iniciatīvu sarunām par jaunas koalīcijas veidošanu.

Kā aģentūrai LETA teica PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs, viņš, tiekoties ar kādreizējiem koalīcijas partneriem, gribot dzirdēt, par kādiem apgalvojumiem PP būtu jāatvainojas. Viņaprāt, domes lēmums izvedot jaunu izmeklēšanas komisiju par iespējamiem pārkāpumiem Satiksmes dapartamentā, tādējādi traucējot iesākto dienesta izmeklēšanu, ir līdzekļu izsaimniekošanas piesegšana.

Kā ziņots, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) pirmdien, 3.jūlijā paziņoja, ka atkāpsies no amata, jo viņš vairs nevarot uzņemties atbildību par Rīgas domes lēmumiem.

Staķa skatījumā, viņa bijušie koalīcijas partneri –

Jaunā vienotība, Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība un Kods Rīgai – faktiski esot izveidojuši citu vairākumu kopā ar Saskaņu, Gods kalpot Rīgai un Latvijas attīstībai un lēmumus pieņemot citos kabinetos, nevis kopā ar PP frakciju.

Tam apliecinājums esot balsojums par jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā, kurā bijušie koalīcijas partneri esot balsojuši kopā ar Saskaņu. Līdz ar to Rīgas mērs vairs nevarot uzņemties atbildību par domes lēmumiem un nolēmis atkāpties.

Kā ziņots, 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem Jauno vienotību (JV) un Par/Progresīvie, pusēm atšķiroties viedokļiem, kam būtu jāizmeklē iespējamie pārkāpumi.

29.jūnijā pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem Rīgas dome atbalstīja JV rosināto lēmumprojektu par jaunas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā. Debates bija tik asas, ka atsevišķi deputāti pieļāva, ka šīs nesaskaņas var izraisīt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas.

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju. Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības Sabiedrība par atklātību – Delna, Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lasiet arī: Zeps: Rīgai vajadzīgs kompetents mērs, nevis tukšu solījumu čempions
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas