Zeps: Rīgai vajadzīgs kompetents mērs, nevis tukšu solījumu čempions

Rīdzinieku un kopējās valsts attīstības interesēs Rīgas mēra amatā ir nepieciešams līderis ar plašām zināšanām, profesionālu pieredzi un reālu veiktspēju, pauda Latvijas attīstībai Rīgas domes (RD) frakcija. 

Latvijas attīstībai RD frakcijas vadītājs Viesturs

Zeps uzsver, ka “galvaspilsētai ir vajadzīgs kompetents mērs, kurš ne tikai runā, bet arī dara”. 

Var jau runāt par labām pārmaiņām, bet jāsāk ir ar primāro atbildību – lai Rīga vairs nav bedru galvaspilsēta, lai Rīga nav birokrātijas galvaspilsēta un lai Rīga nav tukšu solījumu galvaspilsēta,” pauž Zeps un piebilst, ka “Rīgai vajadzīgs mērs, par kuru nekrīt šaubu ēna par noziedzīgu nodarījumu un publisku finanšu līdzekļu izšķērdēšanu”. 

Iepriekš jau vēstīts, ka RD Centrālās administrācijas sniegtas atbildes uz Zepa pieprasījumu, par Rīgas mēra Mārtiņa Staķa starptautisko komandējumu tēriņiem, liecina, ka dome, ir iztērējusi vairāk nekā 14 000 eiro. 

Zeps norādījis, ka kopš 2020.gada rudens, kad darbu sāka Staķa vadītā dome, neesot skatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem. Proti, domniekiem nav tikusi nodrošināta iespēja lemt par komandējumu lietderību, kā arī tos akceptēt.

NESKATOTIES UZ TO, KOMANDĒJUMI IR NOTIKUŠI -SASKAŅĀ AR CENTRĀLĀS ADMINISTRĀCIJAS SNIEGTO INFORMĀCIJU – STAĶA KOMANDĒJUMI IR IZMAKSĀJUŠI 14 069 EIRO.

Kopumā, visu RD deputātu komandējumiem, iztērēti 54 181 eiro. 

“Staķa gadījumā jau pārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un par pašvaldību pārraudzību atbildīgā ministrija. Vienpersoniski lēmumi un bezierunu paklausība nav atslēga Rīgas izaugsmei. Acīmredzot arī pašam Staķim ir kļuvis skaidrs, ka vairs nav iespējams turpināt kā līdz šim, bet mainīt savu darba stilu nav šķitis iespējams,” spiež Zeps.

Latvijas attīstībai priekšsēdētājs uzsver, ka Rīgā arvien samazinās iedzīvotāju skaits un atšķirībā no pārējām Baltijas valstu galvaspilsētām, Rīga arī atpaliek ienākumu un izaugsmes tempa ziņā. 

“Savukārt  birokrātijas ziņā ir krietni priekšā. Tādējādi Rīgas atpalicība no Viļņas un Tallinas pieaug,”stāsta Zeps

un piebilst, ka “pilsētas mēra svarīgākais uzdevums ir mainīt šo tendenci iedzīvotājiem labvēlīgā virzienā”. 

BNN jau vēstīja, ka pirmdien, 3.jūlijā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) paziņojis, ka galvenais iemesls, kādēļ viņš ir nolēmis atkāpties no amata, ir tas, ka viņš vairs nevarot uzņemties atbildību par RD lēmumiem.

Staķa skatījumā, viņa bijušie koalīcijas partneri –Jaunā vienotība,  Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība un Kods Rīgai – faktiski esot izveidojuši citu koalīciju kopā ar Saskaņu un lēmumus pieņemot citos kabinetos, nevis kopā ar Par/Progresīvo (PP) frakciju.

Tam apliecinājums esot balsojums par jaunas izmeklēšanas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā, kurā bijušie koalīcijas partneri esot balsojuši kopā ar Saskaņu.

LĪDZ AR TO RĪGAS MĒRS VAIRS NEVAROT UZŅEMTIES ATBILDĪBU PAR DOMES LĒMUMIEM UN NOLĒMIS ATKĀPTIES.

Pēc oficiāla iesnieguma iesniegšanas par mēra atkāpšanos tas jānolasa nākamajā domes sēdē un no tā brīža Staķis vairs nebūšot domes priekšsēdētājs. Nākamā domes sēde paredzēta nākamnedēļ, taču pastāv iesēja sasaukt arī ārkārtas sēdi.

STAĶIS INFORMĒJA, KA NOLĒMIS ATKĀPTIES TIKAI NO MĒRA AMATA, BET DEPUTĀTA MANDĀTU VIŅŠ NENOLIKS. PĒC AMATA ZAUDĒŠANAS VIŅŠ TURPINĀŠOT STRĀDĀT PAR/PROGRESĪVIE FRAKCIJĀ.

Uz jautājumu, vai viņš varētu turpināt strādāt šādā pašā koalīcijā, bet kā ierindas deputāts, Staķis norādīja, ka pagaidām nevar uz šo jautājumu atbildēt, bet “pēc pašreizējām sajūtām” viņš to tomēr nevarētu.

Iepriekš intervijā TV3 Staķis notikušo vērtēja kā zināmu nodevību no citu koalīcijas partneru puses. Viņš arī pārmeta, ka tieši Ķirsis neesot ticis galā ar viņam uzticēto satiksmes jomu, kurā vērojamas lielākās problēmas pašvaldībā.

Politiķis lēsa, ka līdz ārkārtas vēlēšanām pašvaldībā pārstāvētie politiskie spēki tomēr neaizies, jo nevienam tas nav izdevīgas, tostarp arī PP.

STAĶIS PIEĻĀVA, KA PP VARĒTU BŪT ARĪ NĀKAMAJĀ VALDOŠAJĀ KOALĪCIJĀ, BET POLITISKAJAM SPĒKAM NEESOT MĒRĶIS BŪT PIE VARAS PAR KATRU CENU.

Taču koalīcijas partneri esot mēģinājuši dalīt ietekmju sfēras ar noteikumu, ka citi tajās neiejaucas. Piemēram, vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) esot gribējis gūt ietekmi pār uzņēmumu Rīgas nami. Šādam pārvaldības modelim Staķis nevarot piekrist. Tāds modelis esot bijis iepriekšējās domēs, kad ietekmju sfēras tika sadalītas starp Saskaņu un Gods kalpot Rīgai. Tas esot novedis pie korupcijas un Rīgas domes darbinieku politiskas ietekmēšanas.

KĀ PĒC PRESES KONFERENCES ŽURNĀLISTIEM APGALVOJA PP FRAKCIJAS VADĪTĀJS MĀRTIŅŠ KOSSOVIČSS, FRAKCIJA VĒL NEESOT LĒMUSI PAR TURPMĀKO DARBU DOMĒ UN IESPĒJAMO SADARBĪBU AR CITĀM FRAKCIJĀM.

Viņš domā, ka iepriekšējās vēlēšanās deputāti ievēlēti ar citu mandātu. “Mēs veiksmīgi apkarojām azartspēļu lobiju, vērsāmies pret būvniecības karteli. Taču ceļu būves kartelis iedeva dunci vicemēram Vilnim Ķirsim, ar ko viņš iedūra Rīgas mēram mugurā,” izteicās Kossovičs.

Kā ziņots, 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.

ŠIS JAUTĀJUMS IZGAISMOJIS NESASKAŅAS STARP KOALĪCIJAS PARTNERIEM JAUNO VIENOTĪBU (JV) UN PAR/PROGRESĪVIE, PUSĒM ATŠĶIROTIES VIEDOKĻIEM, KAM BŪTU JĀIZMEKLĒ IESPĒJAMIE PĀRKĀPUMI.

29.jūnijā pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem Rīgas dome atbalstīja JV rosināto lēmumprojektu par jaunas komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā. Debates bija tik asas, ka atsevišķi deputāti pieļāva, ka šīs nesaskaņas var izraisīt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas.

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju. Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības Sabiedrība par atklātību – Delna, Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Pēc tam Rīgas domes līdzšinējās koalīcijas pārstāvji JV, Kods Rīgai un NA/LRA izplatīja aicinājumu uz valstisku domāšanu darbam Rīgas domes koalīcijā.

Lasiet arī:Staķis atkāpjas, jo vairs nevarot uzņemties atbildību par domes lēmumiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas