Komunālo rēķinu dēļ 44% aptaujāto plāno mazināt ikdienas tēriņus

Būtiski pieaugot izmaksām par elektroenerģiju, siltumenerģiju un citiem komunālajiem maksājumiem, 44% respondentu plāno samazināt savus ikdienas tēriņus, lai spētu nomaksāt komunālo maksājumu rēķinus, liecina Luminor bankas veiktā iedzīvotāju aptauja.

Tā veikta 2022.gada decembrī bankas sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvia, aptaujājot Latvijā 1008 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Savukārt katrs piektais aptaujātais (21%) kā risinājumu dzīves dārdzībai izvēlējies papildu energoefektivitātes risinājumu ieviešanu mājoklī, lai samazinātu ikmēneša rēķinus ilgtermiņā. Tos biežāk plāno ieviest Pierīgā dzīvojošie un iedzīvotāji virs 50 gadiem.

Aptaujas dati rāda, ka samazināt tēriņus vairāk plāno sievietes, kā arī iedzīvotāji Latgalē. Mazāk esošos tēriņus plāno samazināt ekonomiski aktīvie (darbspējīgie) iedzīvotāji, kas ir vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem. Arī pašas bankas novērojumi liecina: iedzīvotāji cenšas būt finansiāli disciplinēti un maina vai pielāgo savus paradumus, piemēram, īstenojot taupības un energoefektivitātes risinājumus.

Aptuveni katrs astotais aptaujātais (12%) atzīst, ka pelna pietiekami, lai spētu norēķināties par obligātajiem ikmēneša izdevumiem arī to pieauguma gadījumā. Gandrīz trešdaļa aptaujāto atzīst, ka viņu ienākumi ir pietiekami, lai ikmēneša rēķinu nomaksa nesagādātu raizes vai arī ir izveidots drošības spilvens neparedzētiem gadījumiem. Ienākumus kā pietiekamus, lai segtu cenu pieaugumu, divas reizes biežāk norādījuši vīrieši nekā sievietes.

Savukārt ar uzkrājumiem visbiežāk nodrošinājušies seniori.

«Diemžēl redzam, ka apzinīgākie joprojām ir vecāka gadagājuma cilvēki, nevis ekonomiski aktīvie iedzīvotāji. Tas, iespējams, ir tāpēc, ka seniori ir pieredzējušāki un attiecīgi piesardzīgāk raugās uz nākotni, kamēr jaunāki cilvēki ir aktīvāki šodien un mazāk domā par negaidītām situācijām vai uzkrājumiem tālākai nākotnei,» atzīst bankas biznesa attīstības vadītāja Jekaterina Ziniča.

Kā liecina aptauja, aptuveni katrs desmitais iedzīvotājs (9%) plāno meklēt labāk atalgotu darbu, lai spētu nomaksāt ikmēneša komunālos rēķinus. Šāda atbilde ir vispopulārākā jauniešu vidū līdz 29 gadu vecumam.

Lasiet arī: Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs pēc Ziemassvētkiem paredz sev lielākus parādus nekā jebkad agrāk

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas