Kosovieši svin bezvīzu ceļošanu uz ES

Pēc Eiropas Savienības (ES) ieviestā bezvīzu režīma ar Kosovu simtiem Kosovas iedzīvotāju pirmdien, 1.janvārī, steidzās uz Prištinas lidostu, lai dotos uz ES valstīm. Kosova bija vienīgā Rietumbalkānu valsts, kuras pilsoņiem iepriekš bija nepieciešamas vīzas ceļošanai uz ES, ziņo Reuters.

“Tagad, kad varu ceļot pa visu Eiropu, es jūtos brīvs kā putns,” sacīja Habibs Spahiu (Habib Spahiu), kurš kopā ar dēlu devās divu dienu ceļojumā uz Vīni.

Viņš bija viens no 50 cilvēku grupas, kas valsts loterijā

vinnēja valdības apmaksātu ceļojumu, lai atzīmētu bezvīzu režīma ieviešanu.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti (Albin Kurti) lidostā sveica ceļotājus, paužot atvieglojumu par ieilgušās netaisnības beigām.

Ilgstošas problēmas, tostarp stingras ES dalībvalstu prasības un iekšēji strīdi, bija paildzinājuši Kosovas vīzu atcelšanas procesu. Neskatoties uz to, ka ES jau 2018.gadā apstiprināja, ka visas prasības Kosova ir izpildījusi, Francija un Nīderlande kavēja lēmuma pieņemšanu, jo tām bija radušās bažas par iespējamām migrācijas problēmām.

Taču 2023.gada martā Eiropas Padome deva zaļo gaismu bezvīzu ceļošanai.

Kosova, kas 2008.gadā pasludināja neatkarību no Serbijas, joprojām saskaras ar šķēršļiem, lai panāktu dalību ANO Serbijas, Krievijas un Ķīnas iebildumu dēļ. Lai gan Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 110 valstis, Kosovas 1,8 miljoni iedzīvotāju bez vīzām varēja ceļot uz mazāk nekā 20 valstīm.

Daudzi Kosovā, kas ir viena no nabadzīgākajām Eiropas valstīm, bezvīzu režīma ieviešanu uzskata par iespēju iegūt darba iespējas ārzemēs. Tomēr valdība ir aicinājusi tās iedzīvotājus ļaunprātīgi neizmantot šo iespēju, uzsverot, ka bezvīzu režīms ļauj uzturēties 90 dienas 180 dienu periodā ES kā tūristiem, bet ne strādāt.

Lasiet arī: Uzbrukums klosterī saasina Kosovas un Serbijas konfliktu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas