Krievija ar priekšlikumu mainīt Baltijas jūras robežu sēj apjukumu

Krievijas Aizsardzības ministrija ir ierosinājusi pārskatīt tās teritoriālo ūdeņu robežas Baltijas jūras austrumos, kā teikts 21.maija valdības dekrēta projektā, kas publicēts oficiālā Krievijas tīmekļa vietnē. Ierosināto izmaiņu rezultātā tiktu izmainītas robežas ap Krievijas salām Somu līča austrumos un ap Kaļiņingradu (Karaļauči), izraisot NATO dalībvalstu Somijas, Zviedrijas, Igaunijas un Lietuvas neizpratni, trešdien, 22.maijā, ziņo “Reuters”.

Trīs galvenās Krievijas ziņu aģentūras vēlāk citēja neidentificētu Krievijas avotu, kurš apgalvoja, ka Krievijai nav plānu mainīt robežu.

Kremlis ir paziņojis, ka Aizsardzības ministrijas priekšlikums pārskatīt Krievijas teritoriālo ūdeņu robežas Baltijas jūrā nav politiski motivēts, bet gan

nepieciešams drošības apsvērumu dēļ.

Savā oficiālajā iesniegumā Aizsardzības ministrija, pamatojot izmaiņas, norādīja, ka 1985.gadā veiktajā iepriekšējā padomju robežas mērīšanā tika izmantotas 20.gadsimta vidus jūras kartes, tāpēc tās pilnībā neatbilstot modernākajām kartogrāfiskajām koordinātēm.

“Šeit nav nekā politiska, lai gan politiskā situācija kopš tā laika (1985.gada) ir būtiski mainījusies,” žurnālistiem sacīja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

“Konfrontācijas līmenis ir redzams, īpaši Baltijas reģionā.”

Viņš ieteica vērsties Aizsardzības ministrijā, kas neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

No dekrēta projekta uzreiz nebija skaidrs, kā tieši tiks grozīta robeža un vai ir notikušas konsultācijas ar citām valstīm Baltijas jūras piekrastē.

“Krievija nevar vienpusēji lemt par jaunām robežām,” Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons (Ulf Kristersson) sacīja ziņu aģentūrai TT.

Somijas prezidents Aleksandrs Stubs (Alexander Stubb) sacīja, ka Krievija nav sazinājusies, piebilstot: “Somija rīkosies, kā vienmēr – mierīgi un pamatojoties uz faktiem.”

Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna (Margus Tsahkna) sacīja: “No pirmā acu uzmetiena tas šķiet absurdi”, piebilstot, ka

“nevar izslēgt, ka ziņojums ir mēģinājums sēt apjukumu”.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) šo priekšlikumu nosauca par “acīmredzamu eskalāciju” pret ASV vadīto NATO militāro aliansi un Eiropas Savienību. Viņš sacīja, ka uz to “ir jāreaģē attiecīgi stingri”.

Lasiet arī: Krievija sāk taktiskās kodolieroču mācības netālu no Ukrainas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas