Krievija ieved papildspēkus Ukrainas austrumos

Ukrainas amatpersonas ziņo, ka Krievija ieved papildspēkus Ukrainas austrumos, lai gatavotos iespējamam uzbrukumam, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Tikmēr Lielbritānijas izlūkošanas informācija liecina, ka Krievijai, visticamāk, nepietiek spēku, lai tuvākajās nedēļās ievērojami ietekmētu kara gaitu. Ukraina nepacietīgi gaida bruņojumu no rietumiem, un uzsver, ka Krievija varētu veikt uzbrukumus, lai simboliski atzīmētu gadu kopš kara sākuma, ko tā joprojām dēvē par «speciālo militāro operāciju». Luhanskas apgabala gubernators Serhijs Haidajs sacīja: «Mēs redzam, ka arvien vairāk un vairāk rezerves spēku tiek izvietoti mūsu tuvumā, un tiek ievests arvien vairāk militārās tehnikas. Viņi ieved munīciju, kura tiek lietota citādāk nekā līdz šim – vairs nenotiek nepārtrauktas apšaudes. Viņi sāk taupīt, gatavojas pilna apmēra iebrukumam. Visticamāk, viņiem vajadzēs apmēram desmit dienas, lai sakopotu rezerves. Pēc 15.februāra mēs varam jebkurā mirklī sagaidīt uzbrukumu.»

Ukraina savukārt plāno veikt uzbrukumus pavasarī, lai atgūtu zaudētās teritorijas. Tiek gaidīta tanku un tālas darbības raķešu piegāde no rietumvalstīm, tomēr daži eksperti norāda, ka tas varētu aizņemt vairākus mēnešus.

Karš norit jau gandrīz gadu, un, tuvoties 24.februārim, tas ir sasniedzis izšķirošo punktu. Ukraina vairs negūst tādus panākumus, kā 2022.gada otrajā pusē, un Krievija izmanto simtiem tūkstošu mobilizēto rezervnieku, lai spiestos uz priekšu.

Lielbritānijas izlūkošanas pārvalde ziņojumā norāda, ka Krievija armija jau no janvāra sākuma cenšas atsākt liela apjoma operācijas, lai iegūtu kontroli pār visu Donecku. Tomēr, tā kā Krievijas armijai trūkst munīcijas un manevrētspējīgu vienību, tā ieņēmusi vien nelielu daļu teritorijas:

«Krievijas līderi turpinās pieprasīt virzīšanos uz priekšu. Tomēr maz ticams, ka Krievija var apkopot spēkus, lai tuvākajās nedēļās būtiski ietekmētu kara iznākumu.»

Tikmēr Ukrainā gaidāmas izmaiņas augstāko valsts un militāro amatpersonu sastāvā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka ir nepieciešams parādīt rietumiem, ka Ukraina var droši pārvaldīt tai sniegto militāro un cita veida palīdzību. Zelenskis sacīja: «Vairākos reģionos, īpaši tajos, kas saskaras ar frontes līniju, mēs norīkosim strādāt līderus ar militāro pieredzi. Tos, kas sevi var parādīt kā visspējīgākos, aizstāvoties pret esošajiem draudiem.»

Ukrainas militārais eksperts Oleksandrs Kovaļenko norādīja: «Visnopietnākā situācija ir Doneckā, īpaši ap Bahmutu un Avdijivku. Krievi tur papildinās savu kontingentu un bruņojumu.» Jau vairākus mēnešus Krievijas galvenais mērķis ir bijusi Bahmuta.

Lasiet arī: Ukraina gatavojas jaunam Krievijas uzbrukumam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas