Krievija līdz šim karā uz Ukrainu raidījusi 7 400 raķešu un 3 700 Shahed dronu

Gaisa spēku preses pārstāvis Jurijs Ihnats ceturtdien, 21.decembrī, teica, ka 22 mēnešus ilgā iebrukuma laikā Krievija uz objektiem Ukrainā ir raidījusi aptuveni 7 400 raķešu un 3 700 Shahed dronu. Savukārt Ukrainas pretgaisa aizsardzība veiksmīgi atvairījusi 1 600 raķešu un 2 900 dronu, ziņo Reuters.

Jurijs Ihnats sacīja, ka zemais raķešu notriekšanas rādītājs ir saistīts ar to, ka krievi izmanto virsskaņas ballistiskās raķetes, kuras ir daudz grūtāk notriekt, kā arī tas, ka Rietumi Ukrainai piegādāja modernās pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot, kas uzlaboja aizsardzības spējas, tikai mēnešus pēc kara sākuma.

Tikmēr Irānā lēti ražotie droni Shaded arvien biežāk tiek izmantoti Krievijas gaisa uzbrukumos Ukrainas infrastruktūrai ne tikai frontes, līnijās, bet arī tālu aiz tām – valsts dienvidos un austrumos. Ihnats sacīja, ka katru nakti Shaded dronus atvaira no desmit līdz 15 reģionos.

Viens no Pēdējiem Krievijas dronu uzbrukumiem notika piektdienas, 22.decembra, agrāk rītā,

kad vairāk nekā 28 Krievijas dronu šā mēneša sestajā uzbrukumā Kijivai nodarīja kaitējumu dzīvojamām ēkām un ievainoja cilvēkus.

 

Ukrainas pretgaisa aizsardzība veiksmīgi notrieca 24 no 28 nakts uzlidojumā iesaistītajiem droniem, ziņo Reuters.

Krievija apgalvo, ka tās mērķis ir tikai militārie mērķi, un, neraugoties uz tūkstošiem dokumentētu civiliedzīvotāju nāves gadījumu, Krievija noliedz, ka kara laikā būtu apzināti, vērsusies pret civiliedzīvotājiem.

Krievija 2022.gada septembrī sāka palaist Shaded dronus arī uz infrastruktūras objektiem. Sākotnēji droni radīja apjukumu Ukrainas pretgaisa aizsardzībai, jo standarta pretgaisa aizsardzības radariem tos bija grūtāk atklāt nekā raķetes, un ukraiņi bija spiesta pielāgoties. Irānā ražotie lētie Shahed droni radīja Ukrainai dilemmu, jo tērēt dārgas pretgaisa aizsardzības raķetes, lai neitralizētu lētos dronus nešķita izdevīgi.

Ukraina tagad izmanto transportlīdzekļus ar uzstādītiem ložmetējiem, lai notriektu dronus.

Ihnats sacīja, ka sākumā, mēģinot notriekt Irānā ražotos Shahed dronus, Ukrainas spēki izmantoja dažādus ieročus, tostarp pistoles un ložmetējus, bet pēc tam kļuva skaidrs, ka mērķis nav tik vienkāršs, un uzsvēra, ka tam ir nepieciešams sagatavoties un pielāgoties.

Rietumu plašsaziņas līdzekļi un analītiķi ir snieguši pierādījumus, tostarp satelītattēlus, ka Krievija ir ierīkojusi savas Shahed ražotnes, raksta Reuters.

Lasiet arī: Tehniskajā lidojumā no slēgtās Kijivas lidostas izlido lidmašīna

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas