Krievija noraida ANO palīdzību plūdos cietušajiem

Maskava noraidījusi ANO palīdzības piedāvājumu iedzīvotājiem, kurus skārušas sekas pēc Kahovkas HES dambja uzspridzināšanas; tikmēr bojāgājušo skaits pieaug un ūdens ir tik piesārņots, ka Ukrainā slēgtas pludmales, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievijas kontrolētā dambja uzspridzināšana 6.jūnijā izraisīja plašus plūdus un visā Ukrainas dienvidu daļā, tostarp krievu kontrolētajās Hersonas apgabala daļās, nopostīja mājas un lauksaimniecības zemi, un atstāja iedzīvotājus bez pieejas resursiem.

Abos Dņepras krastos evakuēti vairāk nekā 11 tūkstoši personu,

un Krievija ziņojusi par 35 mirušajiem tās kontrolētājos apvidos, savukārt Ukrainas Iekšlietu ministrija informē par 17 mirušajiem un 31 bezvēsts pazudušu personu.

ANO aicinājusi Krieviju rīkoties saskaņā ar starptautiskajās cilvēktiesību normās noteiktajiem pienākumiem. ANO palīdzības koordinatore Ukrainā Denīze Brauna (Denise Brown) paziņojusi, ka nedrīkst liegt palīdzību cilvēkiem, kam tā nepieciešama.

Ukraina apsūdz Krievijas spēkus padomju periodā būvētā dambja sagraušanā. Starptautisko ekspertu komanda, kas palīdz ukraiņu prokuratūrai izmeklēšanā, informējusi, ka ir “ļoti ticami”, ka dambja sabrukšanu izraisījuši krievu izvietoti spridzekļi.

Tikmēr Kremlis apvaino Kijivu dambja sabotāžā.

Kahovkas HES dambis veidoja ūdenskrātuvi, kas izmēra ziņā bija līdzvērtīga Lielajam Sālsezeram ASV.

Odesas varas iestādes slēgušas iecienītās Melnās jūras pludmales, un liegušas peldēšanos un tur noķerto zivju izmantošanu pārtikā. Vietējā pašvaldība saziņas lietotnē Telegram norādījusi: “Ņemot vērā ūdens kvalitātes pasliktināšanos, Odesas pludmales pasludinātas par nepiemērotām peldēšanai… Pastāv reāli draudi veselībai.” Ūdens pārbaudes parādījušas bīstami augstu salmonellu un citu “infekciju ierosinātāju” daudzumu, un tiek veiktas pārbaudes, lai konstatētu, vai ūdenī nav arī holeras baktēriju.

Lai gan plūdu ūdeņi ir atkāpušies, Dņepra uz Melno jūru un Odesas piekrasti aiznesusi tonnām gruvešu un dažādu atkritumu, izraisot ekocīdu. Sagaidāms, ka indīgo vielu daudzums jūras organismos un jūras gultnē pieaugs. Krastā tiek izskalotas arī mīnas. Ukraina norādījusi, ka iedzīvotāji vismaz uz gadu var aizmirst par atpūtu pie jūras.

Lasiet arī: Ukraina iznīcina lielu Krievijas munīcijas noliktavu Hersonas apgabalā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas