Krievijā opozīcijas aktīvistam Kara-Murzam piespriests 25 gadu cietumsods

Opozīcijas aktīvistam Vladimiram Kara-Murzam Krievijā piespriesti 25 gadi ieslodzījumā par valsts nodevību un citām apsūdzībām, kas saistītas ar viņa izteikto kritiku par karu Ukrainā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Bijušais žurnālists un politiķis ir šobrīd pēdējais notiesātais diezgan garajā Putina oponentu sarakstā, kas arestēti vai bijuši spiesti pamest Krieviju.

Kara-Murza noliedzis apsūdzības un skaļi izteicies pret tiesas procesu. Viņš sacījis: “Es parakstos zem katra sava vārda. Es ne tikai tos nenoliedzu, es ar tiem lepojos.” Viņš ir gan kritizējis tā saukto “speciālo militāro operāciju” Ukrainā, gan atklāti iestājies pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un režīma izvērsto disidentu vajāšanu.

41 gadu vecais Kara-Murza spēlēja nozīmīgu lomu rietumvalstu pamudināšanā sākt sankcijas pret Krieviju par cilvēktiesību pārkāpumiem un korupciju.

25 gadus ilgais cietumsods ir garākais, kāds līdz šim piespriests opozīcijas pārstāvim.

Latvijas Ārlietu ministrija paziņojumā nosodījusi Krievijas rīcību un norāda: “Politiķim piespriestais sods ir vērtējams kā tieša vēršanās pret viņa politisko aktivitāti un publiski paustajiem, no varas atšķirīgajiem uzskatiem, īpaši par kritiku Krievijas karam Ukrainā. Nepamatotais spriedums, kas smaguma ziņā pielīdzināms vien sodam par vissmagākajiem kriminālnoziegumiem, ir uzskatāms par paraugprāvu citu pilsonisko aktīvistu iebiedēšanai, lai vēl vairāk mazinātu alternatīvu viedokļu izpausmes Krievijas publiskajā telpā.”

Kara-Murza tika arestēts pirms gada Maskavā, sākotnēji it kā par nepakļaušanos policijas prasībām. Pēc aizturēšanas tika izvirzītas arī citas, nopietnas apsūdzības.

Lieta pret opozicionāru galvenokārt balstās uz runu, ko viņš veltīja ASV politiķiem, kurā teica, ka Krievija Ukrainā pastrādā kara noziegumus, izmantojot kasešu bumbas dzīvojamajos rajonos un apšaudot dzemdību namus un skolas. Viņa teiktais ir apstiprināts, savukārt Krievija paziņojusi, ka tās ir viltus ziņas. Vēl kāda apsūdzība saistīta ar Kara-Murzas teikto politiski ieslodzītajiem veltītā pasākumā, kur opozicionārs nosauca Krievijas politiku par represīvu.

Krievijas tiesas spriedums licis Latvijas Ārlietu ministrijai paplašināt sankcijām pakļauto personu sarakstu: “Ievērojot absurdo un nehumāno tiesas prāvu pret Kara-Murzu, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir lēmis Latvijas Republikai nevēlamo personu sarakstā iekļaut 10 personas, kas līdzatbildīgas par Kara-Murzas vajāšanu. Lēmums pieņemts atbilstoši Imigrācijas likuma 61. panta otrajai daļai un paredz noteikt liegumu šīm personām ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku.”

Lasiet arī: Minskā tiesas priekšā stājas baltkrievu blogeris

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas