Minskā tiesas priekšā stājas baltkrievu blogeris

Opozīcijas blogeris Romāns Protasevičs tika arestēts 2021.gada maijā, un savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos atzinis jau pirms tiesas, raksta Politico.

Ryanair reiss no Viļņas uz Atēnām, kurā atradās arī baltkrievu opozīcijas blogeris Romāns Protasevičs, 2021.gada 23.maijā veica neplānotu nolaišanos Minskā pēc tam, kad Baltkrievijas gaisa satiksmes kontroles dienests melīgi informēja lidmašīnas pilotu, ka pastāv terorisma draudi. Uzreiz pēc nolaišanās Protaseviču un viņa partneri, Sofiju Sapegu, izveda no lidmašīnas un arestēja.

Baltkrievijas valsts medijiem bija ļauts ceturtdien, 16.februārī apmeklēt tiesas sēdi, un uzņemtajos kadros redzams, kā pieklājīgi tērpies blogeris tiek ievests tiesas zālē. Atšķirībā no citiem Minskā tiesātajiem opozicionāriem un cilvēktiesību aktīvistiem, Protasevičam nebija jāatrodas restotajā nodalījumā.

Protasevičs žurnālistiem sacīja:

«Es esmu morāli gatavs jebkādam iznākumam. Šeit nekas vairs nav atkarīgs no manis.»

Viņš arī norādīja, ka ir pilnībā piekritis visām viņam izvirzītajām apsūdzībām, un iepriekš ir atzinis savu vainu. Tā bija daļa no vienošanās ar prokuratūru. Protaseviču un divus citus disidentus (kuri tiek tiesāti bez viņu klātbūtnes) apsūdz 1586 noziegumos, tostarp masu nekārtību rīkošanā, naida kurināšanā un valsts prezidenta apvainošanā. Blogerim draud līdz 15 gadiem cietumā.

27 gadus vecais Protasevičs bija Nexta Live galvenais redaktors. Tas bija viens no populārākajiem saziņas vietnes Telegram kanāliem, kurš iestājās pret Baltkrievijas autoritāro līderi un pašpasludināto prezidentu Aleksandru Lukašenko. 2020.gadā Baltkrieviju pārsteidza iepriekš nepieredzēta apjoma protesti, kad Lukašenko paziņoja, ka ir uzvarējis prezidenta vēlēšanās. Tiek uzskatīts, ka vēlēšanu rezultāti bija nepatiesi. Nexta Live ne tikai ziņoja par demostrācijām, bet arī aktīvi tās organizēja. Pagājušajā gadā Baltkrievijas tiesa pasludināja kanālu par teroristisku organizāciju.

Kopš aresta Protasevičs ir piedalījies televīzijas sarunu šovos un preses konferencēs, kurās viņš kritizēja opozīcijas līderus un bijušos kolēģus medijos.

Viņš uzstāj, ka darījis to brīvprātīgi, tomēr to nav iespējams pierādīt. Viņas uzrunas un intervijas kritizējusi opozīcija.

Atbildot uz kritiku, Protasevičs 2022.gada maijā sociālajos tīklso rakstīja: «Es nekad vairs nebūšu labais tēls sabiedrības acīs. Kāds ir vienkāršais iemesls? Viņi mani uzreiz neieslodzīja uz 20 gadiem. Ja es būtu nonācis aiz restēm uzreiz un uz ilgu laiku, ja es būtu pasūtījis varas iestādes uz elli, viss būtu citādāk. Es būtu varonis.»

Pērn Protaseviča kolēģe Sapega, kas ir Krievijas pilsone, tika notiesāta uz sešiem gadiem cietumā par naida kurināšanu.

Lasiet arī: Krievijā par ierakstu sociālajā tīklā piespriež cietumsodu žurnālistei

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas