Krievijā par ierakstu sociālajā tīklā piespriež cietumsodu žurnālistei

Krievijas žurnālistei Marijai Ponomarenko piespriests sešu gadu cietumsods par ierakstu sociālajā tīklā Telegram, kurā viņa atspoguļoja uzbrukumu teātrim Mariupolē, raksta britu raidorganizācija BBC.

Tiesa Barnaulā, Sibīrijā, lēma, ka, balstoties uz pērn pieņemtajiem likumiem par informācijas publiskošanu par karu Ukrainā, Popomarenko ir vainīga «viltus ziņu» izplatīšanā. Papildus sešus gadus ilgajam cietumsodam Ponomarenko arī piecus gadus ir liegts nodarboties ar žurnālistiku.

Ponomarenko tika aizturēta 2022.gada aprīlī, dažas nedēļas pēc tam, kad krievi bombardēja Mariupoles drāmas teātri. Viņa rakstīja, ka uzbrukumu ir veikušas krievu kara lidmašīnas, savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija to noliedza.

Žurnāliste ir viena no daudzajiem Krievijas disidentiem, kas apcietināti par agresorvalsts uzsāktā kara kritizēšanu.

Mariupoles teātri patvērumu mēģināja atrast apmēram 1200 civiliedzīvotāju, kad to bombardēja Krievijas iznīcinātāji. Ukrainas varas iestādes norādīja, ka nogalināti 300 cilvēki, tomēr Associated Press izmeklēšana liecināja, ka skaitlis varētu būt lielāks, līdz 600 bojāgājušajiem. Daudzi upuri tika atrasti pagrabā.

Cilvēktiesību organizācija Amnesty International norādījusi, ka Krievijas veiktā teātra bombardēšana ir kara noziegums, savukārt starptautiskie novērotāji OSCE informēja, ka nav nekādu pierādījumu Kremļa versijai, ka ukraiņu spēki uzspridzinājuši teātri.

Prokuratūra norādījusi, ka Ponomarenko pārkāpusi likumu, kas par krimināli sodāmu padara nepatiesu ziņu izplatīšanu par Krievijas bruņotajiem spēkiem. Izmaiņas likumdošanā stājās spēkā jau dažas dienas pēc kara sākuma.

Uzrunājot tiesu pirms sprieduma pasludināšanas, Ponomarenko uzsvēra, ka, saskaņā ar Krievijas konstitūciju, viņa nav pastrādājusi noziegumu. «Ja es būtu pastrādājusi īstu noziegumu, tad būtu iespējams lūgt apžēlošanu, bet, vadoties pēc manas morālās un ētiskās izpratnes, es to nedarīšu,» sacīja žurnāliste. Viņa sevi nodēvēja par patriotisku, opozīcijai piederīgu pacifisti, un piebilda:

«Katrs totalitārais režīms visspēcīgākais ir pirms tā krišanas.»

Saskaņā ar Ponomarenko advokāta sniegto informāciju, žurnāliste cietumā saskārusies ar mentālās veselības problēmām, un viņas pirmstiesas ieslodzījums tika salīdzināts ar spīdzināšanu.

2022.gada vasarā septiņu gadu ieslodzījums tika piespriests Maskavas domniekam Aleksejam Gorinovam, kurš pilsētas domes sēdē tika nofilmēts, kritiski izsakoties par karu Ukrainā. Šonedēļ ANO darba grupa prasījusi politiķa atbrīvošanu, norādot, ka viņa ieslodzīšana ir pretrunā Vispārējai cilvēktiesību deklarācijai.

Decembrī astoņi ar pusi gadi cietumā piespriesti Krievijas opozīcijas pārstāvim Iļjam Jašinam. Viņš savā YouTube kanālā nosodīja Krievijas spēku pastrādātās slepkavības Bučā.

Lasiet arī: Krievija piespriež astoņus gadus cietumā trimdā esošam žurnālistam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas