Krievija piespriež astoņus gadus cietumā trimdā esošam žurnālistam

Populārais un pretrunīgi vērtētais krievu žurnālists Aleksandrs Ņevzorovs, pašam klāt neesot, notiesāts ar astoņu gadu cietumsodu par «viltus ziņu» izplatīšanu, raksta aģentūra Reuters.

Tiesa paziņojusi, ka Ņevzorovu vadījis politisks naids, kad viņš sociālo tīklu publikācijā apsūdzēja Krievijas armiju par tīšu Mariupoles dzemdību nama apšaudīšanu. Maskava noliedz, ka būtu ar nolūku uzbrukusi civiliedzīvotājiem. Ja Ņevzorovs jebkad atgriezies Krievijā, viņš tiks nosūtīts uz ieslodzījuma vietu; tāpat žurnālistam četrus gadus liegta iespēja Krievijā publicēt saturu internetā. Ņevzorovs vada YouTube kanālu, kuram ir tuvu diviem miljoniem sekotāju, un nosaucis izmeklēšanu par smieklīgu. Žurnālists kopā ar sievu jau 2022.gada pameta Krieviju.

Prokurori prasīja Ņevzorovam piespriest deviņu gadu cietumsodu. Žurnālists uz to atbildēja, ka netic, ka Krievija pēc deviņiem gadiem vairs vispār pastāvēs.

Viņš sacīja, ka neplāno atgriezties Krievijā, un ka Putins ir diktators, kura impērija balstās uz netīrību, asinīm un apsūdzībām.

Ņevzorovs kļuva pazīstams, Padomju Savienības norieta posmā veidojot raidījumu 600 sekundes, un vēlāk strādāja arī Krievijas parlamentā. Viņš pieņēma Ukrainas pilsonību pēc tam, kad bija publiski nosodījis Krievijas iebrukumu, nosaucis karu par noziegumu un atzinis, ka Ukraina ir upuris.

Lieta pret Ņevzorovu tika sākta vien astoņas dienas pēc tam, kad spēkā stājās likums, kas paredz, ka apzināta viltus ziņu izplatīšana par Krievijas armiju ir sodāma ar līdz 15 gadiem cietumā. Kopš tā laika Krievija bloķē interneta resursus, kur tiek publicēta informācija, kas ir pretrunā ar Kremļa oficiālo nostāju. Krieviju pametuši dažādi vietējie un ārvalstu mediji.

Atsevišķā sēdē 1.februārī Ģenerālprokuratūra pieņēma lēmumu pasludināt par nevēlamu «Brīvās Krievijas kongresu», jo tas radot draudus Krievijas Federācijas drošībai un konstitucionālajai kārtībai. Kongress, kura līderu vidū ir arī bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, ir rīkojis vairākas tikšanās Viļņā. Par nevēlamām pasludinātas organizācijas nedrīkst darboties Krieivjā, un personas, kas tās atbalsta, riskē saņemt sodu.

Lasiet arī: Baltkrievija sākusi tiesāt Cihanousku un citus opozīcijas aktīvistus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas