EDS darbība pilnībā atjaunota

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ziņo, ka tā Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) darbība ir atjaunota un ir pieejama pilnvērtīgai lietošanai.

Dokumentus, kuru iesniegšanas termiņš bija EDS nepieejamības laikā, tas ir, no 27.janvāra līdz 1.februārim, iedzīvotāji un uzņēmēji var iesniegt vēl 10 darba dienas – līdz 15.februārim.

Dokumenti, ko nebija iespējams iesniegt laikā, nav kavējums un attiecīgi par to netikšot piemērots sods.

EDS nepieejamību izraisīja bojājumi vienā no vecākajiem VID IT infrastruktūras posmiem, kas izveidots pirms 24 gadiem. Novecojušo infrastruktūru pakāpeniski aizstāj mūsdienīgi risinājumi, kas piemēroti gan augstākai noslodzei, gan sarežģītākai datu apstrādei.

VID jau ir pārgājis uz jaunu maksājumu apstrādes informācijas sistēmu, kas ļāvis ieviest uzkrāšanas principu budžeta uzskaitē un iedzīvotājiem un uzņēmumiem 42 dažādus nodokļu maksājumu kontus aizstāt ar vienu. Šo procesu paredzēts turpināt, atsakoties no visiem novecojušajiem risinājumiem un tādējādi mazinot arī darbības traucējumu risku.

Tāpat jau šogad VID kopā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru plāno sākt darbu pie jauna Rezerves datu centra. Šāds datu centrs ļaušot daudz efektīvāk strādāt ar VID rīcība esošajiem kritisko informācijas sistēmu rezerves datiem, samazinot vai novēršot pārtraukumus VID sniegtajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Līdzekļus šāda datu centra izveidei VID lūdzis vairāku gadu garumā, un šogad, pēc līdzekļu piešķiršanas, būs iespējams sākt darbus.

Lasiet arī: VID izdevies likvidēt lielāko daļu vēsturisko korupcijas perēkļu, apgalvo Jaunzeme

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas