Krievija pastiprina uzbrukumus Doneckas apgabalā

Krievijas spēki pakāpeniski virzās uz priekšu, lai ieņemtu visu Doneckas apgabala teritoriju, un galvenie uzbrukumi vērsti uz Bahmutu, raksta aģentūra Reuters.

Ukraina beidzot ir ieguvusi solījumu tai piegādāt tankus, un šobrīd prezidenta Volodimira Zelenska valdība cenšas panākt, lai rietumvalstis piegādā tai iznīcinātājus. Francijas aizsardzības ministrs Sebastians Lekorns (Sebastien Lecornu), Parīzē tiekoties ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu, sacīja, ka iznīcinātāju piegāde nav tabu jautājums. Lielbritānija un ASV līdz šim noliegušas iespēju nosūtīt iznīcinātājus, tomēr norāda, ka turpinās atbalstīt Ukrainu citos veidos.

Rietumvalstis līdz šim atteikušās nosūtīt ieročus, ar kuriem būtu iespējams veikt uzbrukumus Krievijas iekšienē, baidoties no konflikta paplašināšanās, bet Maskava jau ir paziņojusi, ka nesenās ieroču piegādes ir provokācija.

Ukrainas bruņotie spēki 31.janvārī ziņoja, ka Krievijas spēki veic uzbrukumus Bahmutā, kā arī tai tuvējos ciematos. Bahmuta pēdējos mēnešus pieredz nepārtrauktas apšaudes un triecienus no gaisa, un Krievijas spēki tur cenšas pielietot to pašu iznīcināšanas taktiku, ko 2022.gada vasarā izmantoja, lai ieņemtu Severodoņecku un Lisičansku.

Tāpat Krievijas armija atkārtoti centusies ieņemt Adijivku, un virzīties uz priekšu Limanas apkārtnē. Ukrainas armijai oktobrī izdevās atgūt Limanu, bet kaujas tās tuvumā turpinās.

Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Olehs Ždanovs informējis, ka Doneckā notiek krievu armijas pārgrupēšanās, un ierodas jauniesauktie. Ždanovs to nodēvēja par «nāves konveijeru»: «Mēs radām maksimāli daudz zaudējumu, un viņi ir spiesti nepārtraukti atjaunot spēkus, lai turpinātu uzbrukumus. Jauniesauktie nevar uzturēt iepriekšējo uzbrukumu tempu… Viņu fiziskā forma nav atbilstoša uzdevumam un viņu motivācija ir ļoti vāja.»

Krievija cenšas virzīties uz rietumiem, un apšaudījusi Vuhledaru un vēl vairākas apdzīvotas vietas. Vuhledara atrodas apmēram 150 kilometrus uz dienvvidaustrumiem no Bahmutas. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija norādījusi, ka Vuhledarā atrodas vismaz viena brigāde ar Krievijas spēkiem. Brigādē parasti ir vairāki tūkstoši karavīru. Tikmēr Luhanskā Ukrainas armijas virzību kavē sliktie laika apstākļi.

Lasiet arī: Baidens izslēdz iespēju piegādāt Ukrainai iznīcinātājus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas