Krievija pie Vuhledaras cietusi pamatīgus zaudējumus

Krievija turpina uzbrukumus Ukrainas aizsardzības līnijām, tomēr tiek ziņots, ka uzbrukumā Vuhledarai varētu būt zaudēta pat visa 155.kājinieku brigāde, raksta tiešsaistes izdevums Politico.

Ukrainas bruņoto spēku preses centra pārstāvis Oleksijs Dmitraškivskis Politico sacīja: «Vuhledaras un Marinkas apkārtnē Doneckas apgabalā, iznīcināts liels skaits ienaidnieka karavīru, tostarp arī komandējošā sastāva virsnieki. Pagājušajā nedēļā ienaidnieks zaudējis arī apmēram 130 tehnikas vienības, to vidū arī 36 tankus.» Pēc viņa teiktā, Krievijas armija Vuhledaras tuvumā ik dienu zaudē 150 – 300 karavīrus.

ASV Kara pētījumu institūts jaunākajā ziņojumā norāda, ka Krievijas taktiskās neveiksmes pie Vuhledaras, visticamāk, ir vēl vairāk ir samazinājušas krievu ultranacionālistu ticību Maskavas spējām veikt izšķirošu uzbrukumu. Prokremliskie militārie apskatnieki žēlojas par lielajiem zaudējumiem un kritizē komandierus par lēmumiem sūtīt elites vienības tiešos uzbrukumus.

Ukrainas kājinieki publiskojuši video, kurā redzams, kā krievu karavīri krīt panikā kaujas laukā netālu no Vuhledaras. Video dzirdams, kā ukraiņu artilērists komentē krievu tuvošanos pilsētai: «Tur gāja pirmā kolonna un uzsprāga, un tad otrā devās tieši pa to pašu ceļu.»

Dmitraškivskis norādīja, ka 155.brigādes sastāvs papildināts un mainīts jau trīs reizes – pirmo reizi pēc iebrukuma Irpiņā un Bučā, tad pēc sakāves Doneckā. Šobrīd kaujās pie Vuhledaras brigāde atkal faktiski ir iznīcināta.

Krievijas militārās un nacionālistiski noskaņotās kopienas sāpīgi uztver zaudējumus Vuhledarā. Kara pētījumu institūts ziņo, ka pēc kāda video publicēšana, kurā redzama krievu sakāve, militārie apskatnieki pat sākuši uzstājīgi pieprasīt augstu stāvošu virsnieku publisku tiesāšanu, lai novērstu, ka šādas kļūdas atkārtojas. Sakāve sekoja vien dažas dienas pēc tam, kad Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu informēja par veiksmīgu uzbrukumu Vuhledaras apkārtnē.

Bijušais Krievijas specdienestu darbinieks Igors Girkins nosaucis Krievijas ģenerāļus par «pilnīgiem idiotiem, kas nemācās no savām kļūdām». Savā saziņas lietotnes Telegram kanālā Girgins, kas tagad sevi dēvē par Igoru Strelkovu, apstiprināja, ka Maskavas spēki pie Vuhledaras ar tanku kolonnām un motorizētiem transportlīdzekļiem pārvietojās pa nelieliem ceļiem, un rezultātā sablīvējās šaurākajās vietās. Viņš rakstīja: «Ukraiņu artilērija ir īpaši precīza. Zaudēti vairāk nekā 30 bruņutransportieri. Nogalināti dučiem tankistu, un vēl vairāk bojā gājuši kājinieki, īpašo spēku kaujinieki un motorizēto transportlīdzekļu vadītāji. Visi zaudējumi izrādījušies vienpusēji – ukraiņi šāvuši uz uzbrucējiem kā šautuvē.» Girkins aprakstījis zaudējumu pie Vuhledaras kā beigas Krievijas armijas uzbrukumam visā Doneckas frontē.

Tikmēr ukraiņi nesteidzas svinēt uzvaru, jo Krievijas spēki turpina uzbrukt pozīcijām pie Vuhledaras, Avdijivkas un Bahmutas. Dmitraškivskis norādīja: «Es vēlētos, lai ieroči no sabiedrotajiem tiktu piegādāti pēc iespējas ātrāk. Tas ļautu mums ne tikai aizstāvēties un apturēt uzbrukumus, bet arī beidzot padzīt viņus no mūsu teritorijas.»

Lasiet arī: Krievija apšauda Ukrainu; visā valsts teritorijā skan trauksmes sirēnas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas