Krievija, Vācija un Lielbritānija aicina savaldīties, Irānas draudiem radot satraukumu Tuvajos Austrumos

Krievija, Vācija un Lielbritānija ceturtdien, 11.aprīlī, aicināja Tuvo Austrumu valstis būt savaldīgām, un Izraēla paziņoja, ka tā gatavojas “nodrošināt visas savas drošības vajadzības” reģionā, kas nonācis nestabilā situācijā saistībā ar Irānas draudiem uzbrukt Izraēlai, ziņo Reuters.

Irāna ir apsolījusi atriebties par 1.aprīļa triecienu tās vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināts augsta ranga Irānas ģenerālis un sešas militārpersonas. Izraēla nav oficiāli uzņēmusies atbildību par uzbrukumu, Irānas augstākais līderis ajatolla Alī Hāmenejī sacīja, ka Izraēla par šo uzbrukumu ir jāsoda, pielīdzinot to uzbrukumam Irānas teritorijai.

Vācijas ārlietu ministre Annalena Baireboka (Annalena Baerbock) aicināja savu Irānas kolēģi Hoseinu Amiru-Abdollahianu mudināt uz “maksimālu atturību”, lai izvairītos no turpmākas eskalācijas.

Krievijas Ārlietu ministrija ieteica saviem pilsoņiem nebraukt uz Tuvajiem Austrumiem

un Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs uzsvēra, ka “šobrīd ir ļoti svarīgi, lai visi saglabātu savaldību”, tādējādi novēršot turpmāku destabilizāciju jau tā nestabilajā un neprognozējamajā reģionā.

Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Kemerons (David Cameron) ceturtdien sacīja, ka viņš ir skaidri norādījis Amiram-Abdollahianam, ka Irānai nevajadzētu ievilkt Tuvos Austrumus plašākā konfliktā.

“Es esmu ļoti nobažījies par iespējamu pārrēķinu, kas var novest pie lielākas vardarbības,” Kemerons teica “X”.

Ceturtdien Teherānas pārstāvniecība ANO paziņoja, ja ANO Drošības padome būtu nosodījusi triecienu un saukusi vainīgos pie atbildības, būtu bijis iespējams

izvairīties no “Irānas pienākuma sodīt šo negodīgo režīmu”.

Irāna ir paziņojusi Vašingtonai, ka tā reaģēs uz Izraēlas uzbrukumu tā, lai izvairītos no lielas eskalācijas, un tā nerīkosies sasteigti, kā arī uzbrukums nebūs tik liels, lai karā iesaistītu Vašingtonu, ziņojuši Irānas un ASV avoti.

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants paziņoja ASV aizsardzības sekretāram Loidam Ostinam (Lloyd Austin), ka Izraēla atbildēs tieši uz jebkuru Irānas uzbrukumu, informēja Galanta birojs.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Anthony Blinken) aicināja ārvalstu kolēģus aicināt atturēt Irānu no saspīlējuma eskalācijas, savukārt prezidents Džo Baidens (Joe Biden) apliecināja stingru ASV atbalstu Izraēlas drošībai pret šādiem draudiem no Irānas un tās sabiedroto puses.

Lasiet arī: VIDEO | Krievija raida 82 raķetes un dronus uz Ukrainas energosistēmu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas