Krievija ziņo par panākumiem; NATO palielina palīdzību Ukrainai

Maskava informējusi, ka tās armijai esot izdevies divās vietās pārraut Ukrainas nocietinājuma līnijas; tikmēr sabiedrotie palielinās atbalstu Kijivai, lai to labāk apbruņotu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievijas armiju papildinājuši desmitiem tūkstoši decembrī iesaukto rezervistu, un tagad tā pastiprināti uzbrūk ukraiņu pozīcijām Ukrainas austrumu un dienvidu reģionos. Tiek uzskatīts, ka priekšā ir jauns, spēcīgs uzbrukums, lai gan atsevišķi eksperti norāda, ka tas, visticamāk, jau ir sācies. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara saziņas lietotnē Telegram rakstīja: «Austrumos turpinās ienaidnieka uzbrukumi, ar apšaudēm visas diennakts garumā. Situācija ir saspringta. Tomēr mūsu karavīri neļauj ienaidniekam sasniegt tā mērķus, un rada tam lielus zaudējumus.»

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņojusi, ka Luhanskā ukraiņu spēki esot atkāpušies, tomēr nesniedza informāciju par precīzu vietu, un arī Reuters nav izdevies gūt apstiprinājumu šiem paziņojumiem.

Kijivas militārā administrācija informējusi, ka pēc gaisa trauksmes sirēnu ieslēgšanās notriekti seši Krievijas baloni, kuros, iespējams, atradies izlūkošanas aprīkojums.

Tiek uzskatīts, ka balonu mērķis bijis noteikt pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietojumu. Krievija nav sniegusi komentārus.

Krievijas galvenais mērķis joprojām ir Bahmuta. Tās apkārtnē okupanti 15.februārī veikuši uzbrukumus vairākām apdzīvotām vietām. Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Oļegs Ždanovs YouTube video norādīja, ka atsisti krievu uzbrukumi no vairākiem ciemiem ziemeļos no Bahmutas. Viņš piebilda, ka apstākļi ir ļoti sarežģīti, jo apkārtnē tiek masveidā ievesti Krievijas karavīri.

NATO valstis vienojušās palielināt saražotās munīcijas apjomu, jo šobrīd Ukraina lādiņus izlieto ātrāk, nekā tie tiek ražoti. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) pēc tikšanās Briselē medijiem sacīja: «Viss notiek, bet… Mums jāiesaistās vēl vairāk, jo ir nepieciešams nodrošināt Ukrainu ar munīciju.»

Ukraina līdz šim saņēmusi iespaidīgu militāro atbalstu. ASV vien kopš konflikta sākuma ir sniegušas atbalstu 27,4 miljardu dolāru apmērā.

Eiropas Savienības augstais komisārs ārlietās Žuzeps Borels (Josep Borrell) aicināja pārējās valstis pievienoties Vācijai un nosūtīt Ukrainai tankus. Lielbritānija un citas Eiropas valstis palīdzēs Ukrainai ar militāro aprīkojumu, arī tanku rezerves daļām un artilērijas munīciju. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) sacīja, ka Ukrainai šogad ir labas izredzes gūt panākumus kaujas laukā. ASV amatpersonas gan aicinājušas Ukrainu atturēties no liela apjoma uzbrukuma, kamēr nav piegādātas jaunas bruņojuma kravas un veikta apmācība to pielietošanā.

Lasiet arī: Krievija uzbrūk; Zelenskis aicina ātrāk piegādāt ieročus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas