Krievijai izstājoties no CFE līguma, NATO aptur tā darbību

NATO sabiedrotie paziņoja, ka nosoda otrdien, 7.novembrī, pieņemto Krievijas lēmumu izstāties no Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā (CFE), kas ir viens no svarīgākajiem līgumiem pēc Aukstā kara, un paziņoja, ka, reaģējot uz to, apturēs tā darbību, vēsta Reuters.

Saskaņā ar Reuters, Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka pusnaktī uz 7.novembri Krievija oficiāli izstājas no CFE līguma, pasludinot līgumu par “vēsturi”. Ministrija norādīja, ka savu lēmumu skaidro ar to, ka NATO paplašināšanās, ko galvenokārt veicinājusi ASV, destabilizē drošību pēc Aukstā kara.

“Sabiedrotie nosoda Krievijas lēmumu izstāties no CFE līguma

un tās agresijas karu pret Ukrainu, kas ir pretrunā Līguma mērķiem,” teikts NATO paziņojumā, apgalvojot, ka Krievijas rīcība ir iedragājusi eiroatlantisko drošību.

“NATO dalībvalstis ir nolēmušas apturēt CFE līguma darbību uz tik ilgu laiku, cik nepieciešams”, piebilstot, ka šo lēmumu atbalstīja visas NATO sabiedrotās valstis.

Saskaņā ar Reuters, Džeiks Salivans (Jake Sullivan) ziņo, ka ASV no 7.decembra aptur līguma saistību izpildi, kā galvenos iemeslus minot Krievijas karu Ukrainā un tās izstāšanos no līguma. Salivans apgalvoja, ka, lai gan Maskava neievēro ieroču kontroles noteikumus, ASV un tās sabiedrotie plāno turpināt pildīt savas saistības attiecībā uz efektīvu konvencionālo ieroču kontroli.

Krievija iepriekš bija apturējusi savu dalību līgumā 2007.gadā un pārtrauca aktīvu dalību 2015.gadā, raksta Reuters.

Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs trešdien vēstniecības Telegram kanālā kritizēja ASV, norādot, ka Vašingtona bieži vien noveļ atbildību par starptautiskās drošības struktūras graušanu. Viņš arī paskaidroja, ka šis ir skaidrs signāls, ka “mēģinājumi izveidot militāro drošību Eiropā, neņemot vērā Krievijas intereses, ir lemti neveiksmei”.

Lasiet vairāk: VIDEO | Krievijas kodolzemūdene veiksmīgi izmēģina starpkontinentālo raķeti

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas