Krievijas triecieni netālu no Hmeļņicas atomelektrostacijas rada bažas

Naktī uz ceturtdienu, 26.oktobri, spēcīgi sprādzieni netālu no Ukrainas Hmeļņickas atomelektrostacijas nodarīja bojājumus logiem, bet saskaņā ar ANO kodolenerģētikas uzrauga ziņām atomelektrostacijas darbība un elektrotīkla pieslēgums netika ietekmēts. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteica pieņēmumu, ka Krievijas drona uzbrukums Hmeļņickas reģionā, visticamāk, bija vērsts uz atomelektrostaciju, ziņo Reuters.

Reģiona gubernators Serhijs Tjurins sniedza pilnīgāku informāciju par postījumu apmēru, norādot, ka postījumi nodarīti vairāk nekā 1 700 ēkām. Viņš Telegram publicētajā paziņojumā norādīja, ka cietušas 282 daudzdzīvokļu mājas, vairāk nekā 1 400 privātmāju, 41 izglītības iestāde un sešas veselības aprūpes ēkas.

SAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi (Rafael Grossi) paziņojumā sacīja, ka izsistie logi norāda uz to, cik tuvu notika sprādziens, piebilstot,

“nākamreiz, iespējams, tā nepaveiksies.” 

Savā nakts video uzrunā Zelenskis paziņoja, ka šis uzbrukums ir kārtējais pierādījums, ka nepieciešams piemērot stingrākas sankcijas Krievijai. Viņš pauda varbūtību, ka dronu mērķis bija Hmeļņicas atomelektrostacija, par ko liecināja elektrostacijas izsistie logi un tuvējo ēku postījumi. Zelenskis uzsvēra, ka katrs Krievijas trieciens, jo īpaši tie, kas vērsti uz atomelektrostacijām un kritiski svarīgiem objektiem, parāda to, ka starptautiskais spiediens uz Krieviju nav pietiekams.

Ukrainas gaisa spēki iznīcināja visus 11 palaistos Krievijas dronus, paziņoja militārie spēki. Saskaņā ar iekšlietu ministra teikto bojājumus radīja sprādzienu viļņi un krītošas atlūzas.

Telegram ziņo Enerģētikas ministrija sprādziens sabojāja administratīvo un laboratorijas ēku logus un pārtrauca elektropārvades līniju darbību, ietekmējot vairāk nekā 1 800 patērētāju tuvējās Netišinas un Slavutas pilsētās.

Hmeļņickas reģions bieži kļūst par Krievijas dronu un raķešu mērķi, ko analītiķi saista ar šajā teritorijā esošo militāro lidlauku.

Lasiet arī: Ukrainas tieslietu ministrs: Ukraina nebaidās vērsties pret oligarhiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas