VIDEO| Latvija aicina vienādot pieeju Šengenas vīzu izsniegšanā

Ārlietu ministrija (ĀM) vērsusi uzmanību uz to, ka nesen uz futbola spēli, Krievijas futbolisti Latvijā ieradās Azerbaidžānas komandas sastāvā. ĀM uzsvēra LTV ziņām, ka plāno pieprasīt arī citās Šengenas zonas dalībvalstīm izskatīt priekšlikumu par vienotu pieeju Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu iebraukšanai Eiropas Savienībā (ES), vēsta LSM.

ĀM norāda, pa pašlaik Krievijas pilsoņi drīkst ieceļot Latvijā noteiktos izņēmumu gadījumos, taču sports tāds neskaitās.

Neskatoties uz noteiktajiem ierobežojumiem, ar citā valstī izdotu Šengenas zonās vīzu ir iespējams ierasties Latvijā.

Konkrētajā gadījumā, ar citas valsts izdotu vīzu Latvijā Azerbaidžānas futbola izlases sastāvā ierādās arī septiņi Krievijas pilsoņi norāda LSM.  Atbilstoši, Ministru kabineta (MK) rīkojumā norādītajam, šiem Krievijas pilsoņiem nav bijis pamatots iemesls ieceļošanai Latvijā. 

Latvijas Futbola federācija (LFF) prezidents Vadims Ļašenko medijam norādīja, ka Azerbaidžānas klubu nav uzņēmusi, un jautājums par dalību spēlē esot klubu kompetencē.

LSM rīcībā esošā informācija liecina, ka pirms treniņnometnes Austrijā, Azerbaidžānas komandai piešķirta Šengenas īstermiņa vīza, kas der arī ieceļošanai Latvijā,

jo Šengenas zonā robežkontroles nav. 

Eiropas Futbola federācijas savienības reglaments atļauj spēlēs piedalīties arī Krievijas pases īpašniekiem.  Lai gan sportisti ir ieceļojuši, Latvijā nešķērsojot, ES ārējo robežu ar Krieviju, līdz ar to futbola kluba Krievijas pilsoņi Latvijā atrodas likumīgi, skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze. 

Ņemot vērā, ka citas valsts izdota vīza ir derīga, lai ieceļotu arī citās Šengenas zonas dalībvalstīm, PMLP priekšnieces ieskatā, jautājums par to, kāpēc Krievijas sportisti tika ielaisti valstī, ir adresējams robežsardzei. 

Savukārt Valsts robežsardzes Robežpārbaudes un imigrācijas kontroles pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Agnis Višņevskis medijam norādīja, ka robežsardzes rīcība nav informācijas par to, kā Azerbaidžānas kluba pārstāvji ir ieceļojuši Latvijā.

 

Višņevskis uzsvēra, ka “viņi nav šķērsojuši Latvijas ārējo robežu, jo tad robežsargu rīcībā būtu informācija gan par dokumentiem, gan par uzturēšanās atļaujām”. 

Tikmēr ĀM situāciju sauc par neatbalstāmu un norāda, ka tik strikti noteikumi kā Baltijas valstīs nav visās Šengenas zonas dalībvalstīs. Tāpēc citās valstīs ir vieglāk saņemt vīzu, kas der arī ieceļošanai Latvijā. 

ĀM pārstāve Diāna Eglīte LSM pauda, ka ministrija plāno aktualizēt šo jautājumu ES līmenī un iesaka arī Latvijas uzņēmējiem un sporta apvienībām sadarbību ar Krieviju un tās pilsoņiem izvērtēt rūpīgi. 

Vienlaikus Eglīte atzina, ka notikušā rezultātā var secināt, ka gan ministrijas, gan atbildīgo dienestu rīcībā nav izsmeļošas informācijas par to, cik šādā veidā Krievijas Federācijas pilsoņiem ir izdevies ieceļot Latvijā. 

Lasiet arī: TV3: VDD redzeslokā Latvijas Gāzes dividenžu izmaksas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas