Latvijā no Krievijas 11 mēnešos importēti kopumā 382 800 tonnu pārtikas graudaugu

Caur Latvijas robežkontroles punktiem šogad 11 mēnešos Eiropas Savienībā (ES) ievestas 382 808 tonnas pārtikas graudaugu no Krievijas, tostarp novembrī ievestas 61 894 tonnas, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Robežkontroles departamenta direktore Iveta Šice-Trēde.

“Šobrīd nedz ES, nedz Latvijas normatīvie akti neierobežo pārtikas produktu, tostarp graudaugu, ievešanu no Krievijas,” norādīja Šice-Trēde.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka uz robežas kravām ir veikta parastā kontrole, un neatbilstošas kravas nav konstatētas.

Šice-Trēde arī piebilda, ka PVD nav informācijas, kāds apjoms no ievestajiem graudaugu produktiem ir palicis Latvijā un kāds transportēts tālāk uz citām ES valstīm.

Tikmēr saistībā ar izskanējušām aizdomām par Krievijas labības nonākšanu ES caur Latviju,

Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ķēstutis Navicks paziņojis, ka Krievijas labība tiek pārvietota tranzītā un Lietuvā nenonāk. Tomēr ministrs atzina, ka Latvijas valdībai vajadzētu rīkoties.

Lietuvas Labības audzētāju asociācijas vadītājs Aušris Macijausks aicināja noteikt stingrāku kontroli uz Latvijas un Lietuvas robežas, lai novērstu labības no Krievijas nonākšanu Lietuvā.

“Labība no Krievijas tiek vesta pa dzelzceļu un to ir ļoti viegli kontrolēt, jo tas ir redzams deklarācijās. Esmu pārbaudījis un noteikti ir bažas par, vai Latvijas labība [Krievijas labību no Latvijas] nav nonākusi mūsu ostās, tomēr tādas informācijas nav, un osta ir apstiprinājusi, ka tur nav Latvijas labības,” Navicks sacīja Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai.

Savukārt Macijausks norādīja, ka no Krievijas Latvijā importēti apmēram miljons tonnu labības.

“Šokējoši ir tas, ka Latvija, un iespējams citas kaimiņvalstis, jo kontroles trūkuma dēļ neviens to nezina, importē labību no agresorvalsts,” paziņoja Lietuvas Labības audzētāju asociācijas vadītājs.

Viņš pauda pārliecību, ka kontrole uz Latvijas un Lietuvas robežas būtu jāpastiprina un jānodrošina, ka Krievijas labība nenonāk Lietuvā.

“Skaidrs, ka ne mums, ne Latvijas valdībai nepatīk, ka tā notiek, tomēr jautājums ir, kādēļ Latvijas valdība nerīkojas,” retoriski jautāja Lietuvas lauksaimniecības ministrs.

Jau ziņots, ka zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē rosinājis sākt diskusiju par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES. Viņa iniciatīvu atbalsta arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Krauzes ieskatā jāparedz Krievijas graudu importa aizliegums ES valstīs, bet jāsaglabā Krievijas graudu tranzīta iespējas uz trešajām valstīm, lai neradītu negatīvu ietekmi uz globālo pārtikas nodrošinājumu.

Lasiet arī: Kazahstānas uzņēmēji redz lielu potenciālu sadarbībai ar Latvijas lielajām ostām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas