Latvija otrajā ceturksnī starp piecām ES valstīm ar IKP kritumu

Latvija šogad otrajā ceturksnī bijusi starp piecām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes “Eurostat” ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 22 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn samazinājies par 0,4%.

Vēl ekonomikas lejupslīde otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā reģistrēta Vācijā (-0,1%), Somijā (-0,7%), Īrijā (-1,4%) un Igaunijā (-1,7%), bet Austrijā un Zviedrijā IKP saglabājies nemainīgs.

No valstīm, par kurām pieejami sākotnējie dati, straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā bijis Polijā (+4%), Kiprā (+3,7%), Spānijā (+2,9%) un Bulgārijā (+2%). Lietuvas IKP palielinājies par 1,4%.

ES vidēji IKP otrajā ceturksnī, salīdzot ar aprīli-jūniju pērn, palielinājies par 0,8%, bet eirozonā – par 0,6%.

Savukārt salīdzinājumā ar janvāri-martu gan ES, gan eirozonā IKP pieaudzis par 0,3%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 17 no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Polijā (+1,5%), Īrijā (+1,2%) un Nīderlandē (+1%), kritums fiksēts Vācijā (-0,1%), Ungārijā (-0,2%), Zviedrijā (-0,8%) un Latvijā (-1,1%), bet Austrijā IKP saglabājies nemainīgs. Lietuvas ekonomika ceturkšņa salīdzinājumā pieaugusi par 0,9%, bet Igaunijā IKP palielinājies par 0,2%.

Dati par Dāniju, Grieķiju, Horvātiju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi, Somiju un Zviedriju izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Lasiet arī: Mājokļu tirgu gaida izmaiņas, ja EURIBOR likmes samazināsies

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas