Latvija saņēmusi 273 600 pielāgotās vakcīnas pret Covid-19

Latvija saņēmusi 230 400 Pfizer pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 un 43 200 Moderna pielāgotās vakcīnas, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Paredzēts, ka ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos pielāgotās vakcīnas būs pieejamas no 12.septembra.

Abu ražotāju pielāgotās vakcīnas ir paredzētas lietošanai personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19. Šīs pielāgotās vakcīnas ir oriģinālo vakcīnu Comirnaty un Spikevax izmainītas versijas, kas paredzētas aizsardzībai gan pret omikrona apakšpaveidu BA.1, gan pret oriģinālo Covid-19 vīrusu.

Vakcīnas ir pielāgotas, lai labāk atbilstu cirkulējošajiem Covid-19 paveidiem, tādējādi sagaidāms, ka tās nodrošinās optimālu aizsardzību pret Covid-19 laikā, kad vīruss attīstās un pārveidojas, uzsver NVD.

NVD atgādina, ka balstvakcinācija nodrošina papildu aizsardzību pret vīrusu un līdz minimumam samazina smagas slimības, hospitalizācijas un nāves risku no Covid-19 infekcijas.

Iedzīvotājiem, kuri vēlas pieteikties vakcinācijai, ir jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Tāpat kā līdz šim vakcīnas saņemšanai var pieteikties arī tīmekļa vietnē manavakcina.lv.

Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendāciju, sezonāla vakcinācija pret Covid-19 ir ieteicama visai sabiedrībai.

Vienlaikus vakcinācija stingri rekomendējama veselības aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam un grūtniecēm.

NVD vērš uzmanību, ka 2022.gada rudens sezonā tiek rekomendēts veikt primāro vakcināciju, ja tā vēl nav saņemta, kā arī veikt balstvakcināciju, ja pagājuši trīs mēneši pēc pēdējās vakcīnas saņemšanas cilvēkiem no 65 gadu vecuma un imūnsupresētiem cilvēkiem. Tāpat balstvakcināciju ieteicams veikt cilvēkiem, kuriem kopš pēdējās vakcīnas saņemšanas pagājuši seši mēneši, kā arī tiem, kuriem pēc pārslimota Covid-19 pagājuši četri līdz seši mēneši.

NVD norāda, ka vakcīnas ir apstiprinātas lietošanai visā Eiropas Savienībā. Plānots, ka nākamo pielāgoto vakcīnu kravu Latvijā saņems nākamajā nedēļā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas