Latvijā vecos mežus bez īpaša iemesla nav plānots izcirst, sabiedrību mierina ministrs

“Nespēju atrast, kur Nacionālajā klimata un enerģētikas plānā ir minēts par vecu mežu izciršanu,” tā otrdien, 7.novembrī, klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) intervijā Latvijas Radio komentēja medijos izskanējušo informāciju, ka klimata mērķu sasniegšanai plānots veicināt vecu mežu izciršanu.

Viņš pauda, ka klimata mērķu sasniegšanā ir jārod balansu starp dabas daudzveidību, klimata mērķiem, vidi, kā arī ir jāievēro tautsaimniecības un sabiedrības intereses. “Neviens neplāno vienkārši izcirst vecus mežus tāpat vien. Tas ir absurdi,” sacīja ministrs.

Vienlaikus Melnis prognozēja, ka visas iesaistītās puses ar gala lēmumu nebūs pilnībā apmierinātas. “Šaubos, ka mēs spēsim apmierināt visu pušu intereses un visi būs laimīgi.

Labākajā gadījumā visi būs nedaudz neapmierināti

ar mūsu balansu, jo viedokļi ir fundamentāli pretēji,” teica Melnis.

Piektdien, 3.novembrī, Tiesību aktu portālā (TAP) tika publiskots aktualizētais Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.-2030.gadam projekts.

Tostarp tajā minēts, ka, mērķtiecīgi un ilgtspējīgi veidojot mežaudžu struktūru un to noturību, ir iespējams palielināt oglekļa dioksīda (CO2) piesaistes zemes izmantošanas, zemes izmantošanas maiņas un mežsaimniecības sektorā, veicināt koksnes izmantošanu būvniecībā, kā arī biomasas izmantošanu enerģētikā.

Tāpat plāna projektā atzīmēts, ka

“mazproduktīvu audžu nomaiņa veicina CO2 piesaistes palielināšanos”,

vecina ilgtspējīgu zemes apsaimniekošanu, nodrošina teritorijas ekonomiskās vērtības pieaugumu un iespējas iegūt augstvērtīgāku koksnes materiālu. Pasākuma īstenošanai ir piemērotas platības, kas pēc Meža likuma atbilst neproduktīvu audžu statusam.

Vienlaikus Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus iepriekš paudis, ka vecu mežu iznīcināšana būtu neprāts.

Jau ir ziņots, ka patlaban Satversmes tiesā tiek izskatīta lieta par valdības noteikumu normām, ar kurām pērn tika samazināts galvenajā cirtē cērtamo koku caurmērs, paverot iespējas jaunāku mežu izciršanai. Vairāk par to – šeit

Lasiet arī: LVM gūst “bronzu” Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas