Latvijas bruņoto spēku Štāba orķestris piedalījies vērienīgā festivālā ASV

Aizvadītas nedēļā, Latvijas Nacionālo bruņoto  spēku  (NBS) Štāba orķestris viesojās Norfolkā, Virdžīnijas štatā, ASV, lai piedalītos divos mūzikas festivālos -Virdžīnijas Starptautiskā defilē festivālā un Norfolkas NATO festivālā kas notiek Virdžīnijas Mākslas festivāla ietvaros, informē NBS preses dienests. 

Šogad līdzās Latvijas NBS Štāba orķestrim kā viesi bija uzaicināti arī dalībnieki no Austrālijas, Jaunzēlandes, Kanādas, Lielbritānijas, Singapūras, Ukrainas un vairākiem Amerikas Savienoto Valstu štatiem. Virdžīnijas Starptautiskais defilē festivāls notiek katru gadu, un šogad tas ir veltīts ģimenēm, kurās kāds ģimenes loceklis ir saistītas ar militāro jomu.

Festivālā piedalījās vairāk kā 800 dalībnieku, lielākoties no dažādu valstu bruņoto spēku orķestriem.

Virdžīnijas Starptautiskā defilē festivāla ietvaros bija paredzētas sešas šova programmu izrādes Norfolkas Scope arēnā, starp tām arī divas izrādes labdarības organizācijām, kā arī ansambļu priekšnesumi pie arēnas un dalība festivāla dalībnieku kopkorī.

NBS Štāba orķestra defilē programma apvienoja latvisko un moderno, programmu iesākot ar Gunāra Rozenberga aranžēto latviešu tautas dziesmu Pūt, vējiņi džeza žanrā. Suzafona bītbokss seržanta Kaspara Orehova izpildījumā veidoja tematisko arku uz populārās mūzikas žanru kompozīcijām – zviedru grupas ABBA izpildīto kompozīciju The Winners Take It All un amerikāņu pop-roka grupas Walk the Moon kompozīciju Shut Up and Dance.

Orķestra defilē vadīja orķestra priekšnieks kapteiņleitnants Guntis Kumačevs un tambūrmažorists štāba virsseržants Artis Greckis.

Par vienu no starptautiskā dalībnieku koporķestra diriģentiem tika izvēlēts Latvijas Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents majors Andis Karelis.

Norfolkas NATO festivāla ietvaros  bija paredzēta Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra dalība NATO dalībvalstu karogu pacelšanas ceremonijā (NATO Flag Raising Ceremony) un 70. ikgadējā nāciju parādē (70th Annual Parade Of Nations), kas ir vienīgā parāde Amerikas Savienotajās Valstīs, kurā godina tieši NATO aliansi.

Orķestra vizītes ietvaros bija plānots arī koncerts Talvūdas vidusskolā (Talwood High School), kas specializēta dažādu valodu apmācībā.

NBS Štāba orķestra programmā bija iekļauta daudzveidīga latviešu komponistu Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Ulda Marhileviča, Gunāra Rozenberga, Ingas Meijeres mūzika, kā arī starptautiski atpazīstamu autoru darbi. Koncertu diriģēja majors Andis Karelis un kapteiņleitnants Guntis Kumačevs.

Solo atskaņoja virsseržants Jānis Jakobs (tuba), virsseržants Guntars Gedroics (basklarnete), seržants Gatis Supe (vokāls) un kaprālis Ričards Lapiņš (klarnete). Koncertu atklāja kopīgs priekšnesums ar Talvūdas vidusskolas orķestri, atskaņojot latviešu autoru mūziku. Pirms koncerta bija paredzēta arī atsevišķa prezentācija un diskusija par Latviju, tās kultūru un tradīcijām.

Vizītes ietvaros NBS Štāba orķestra ansamblim bija paredzēta arī uzstāšanas Latvijas pārstāvja NATO štābā rīkotajā pieņemšanā Norfolkā.

“Latvijai dalība NATO aliansē ir ļoti svarīga, un mums kā militārajiem mūziķiem būtiski ir arī ar augsti paceltu galvu nest Latvijas vārdu pasaulē šādā nozīmīgā festivālā.

Šim festivālam esam gatavojušies vairāk nekā trīs gadus, un ir īpaši liels gods uzstāties kopā ar izciliem pasaules līmeņa orķestriem, no kuriem varam iedvesmoties. Iepriekšējos gados Amerikas Savienotajās valstīs jau viesojušies Zemessardzes un Jūras spēku orķestri, un šoreiz Latvijas vārdu ASV nesīs NBS Štāba orķestris, kas visbiežāk piedalās tieši dažādos starptautiskos defilē festivālos,” stāsta majors Andis Karelis.

NBS Štāba orķestris ir dibināts 1992. gada 3. februārī, un tā ir viena no atpazīstamākajām Latvijas armijas vienībām. Sabiedrībā orķestris visbiežāk asociējas ar valstī nozīmīgiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbībā ir apvienotas vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, defilē programmu demonstrējumi, orķestra un kameransambļu koncerti. Pastāvēšanas laikā orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārās mūzikas festivālos. Orķestra sniegums ir guvis plašu klausītāju atzinību ārvalstīs, kā arī dzimtajā Latvijā.

Norfolkā atrodas pasaulē lielākā Jūras spēku bāze, vienīgais NATO štābs Ziemeļamerikā un lielākais skaits aktīvo un bijušo ASV karavīru. Virdžīnijas Starptautiskais defilē festivāls ir plaši zināms kā vispatriotiskākais šāda veida festivāls pasaulē. 

Lasiet arī: ATD valde paziņo par amatu atstāšanu “politiskā spiediena dēļ”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas