Latvijas uzņēmums, iespējams, ir iesaistīts atbalsta sniegšanā Krievijai

Valsts drošības dienests (VDD) vērtē Latvijas uzņēmuma SIA Softteh iespējamo iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijai, ziņo Latvijas Radio raidījums “Atvērtie faili”.

VDD esot pievērsis uzmanību Ukrainas valsts iestāžu izplatītajai informācijai par Spānijā bāzētā uzņēmuma Gavary Group iespējamu atbalsta sniegšanu agresorvalsts Krievijas armijai. Līdz ar to VDD atbilstoši savai kompetencei vērtējot ar uzņēmumu Gavary Group saistīto Latvijā reģistrēto uzņēmumu Softteh.

Latvijas Radio vēsta, ka uzņēmumu grupas Gavary pirmsākumi meklējami 2012.gadā Krievijā. Tur Maskavas apgabala Obuhovas ciematā esot ražotne, kur izgatavo dažādas lietas no polimēriem – sākot no tūristu matračiem, apaviem un to siltajām zolītēm līdz moderniem skaņas un siltuma izolācijas materiāliem, kurus izmanto arī sarežģītu tehnoloģiju rūpniecībā.

Kompānijas izveidotājs ir armēņu izcelsmes Krievijas uzņēmējs Hovhanness Kamarjans, kas tika nošauts Maskavas centrā. Līdz savai nāvei uzņēmējs vairumu firmu bija pārrakstījis uz saviem dēliem – Remu un Džeku. Viņiem ir dubultuzvārds Kamarjans-Dadojans. Uzvārda otrā daļa ir no mātes. Tēvs nodrošinājis dēliem un sievai iespēju dzīvot Spānijā. Viņi kļuvuši par šīs valsts pilsoņiem un tagad biznesu vadot no Barselonas.

Spānijā kompānija Gavary Group nodarbojas galvenokārt ar krāsainu auto paklājiņu tirdzniecību, kas izgatavoti no etilēna vinilacetāta (saīsinājumā EVA). Taču Eiropas auditorijai veidotajā mājaslapā uzņēmums reklamē arī savas spējas siltuma, skaņas un vibrācijas izolācijas polimēru ražošanā celtniecībai, ražošanai un dzelzceļam.

Mājaslapas krievu valodas versijā esot atrodama informācija, ka kompānija darbojas arī Rīgā. Galvenajā lapā firma lepojas ar saviem sadarbības partneriem. Tur izvietoti ap 30 uzņēmumu logo. Gavary sadarbojas arī ar Krievijas dzelzceļu un Maskavas metro.

Latvijas Radio rīcībā ir ekrānšāviņš no šī gada 12.februāra, kurā

starp zīmoliem atrodams arī Kalashnikov koncern logo.

Šis uzņēmums jau no 2014.gada ir Eiropas Savienības un ASV sankciju sarakstos. Sankciju pamats – Kalashnikov koncern ražo ieročus un munīciju, kas izmantoti Krievijas iebrukumā Ukrainā. No pērnā gada 8.aprīļa sankcijas kļuva bargākas un ar Kalashnikov koncern tika aizliegta jebkāda sadarbība.

Gavary sadarbības partneri ir arī citi Krievijas militārās rūpniecības uzņēmumi: KPP Klass, kas nodarbojas ar bruņu izstrādāšanu; Faradej, kas ražo apavus un apģērbus militāristiem un iekšlietu dienestiem; ODK UMPO, kas specializējas lidmašīnu dzinēju ražošanā.

Pārlūkojot vēsturiskās Gavary mājaslapas versijas, esot atrodama informācija, ka sadarbības partneris tam bijusi arī Krievijas armija, vēsta Latvijas Radio.

Kaut gan uzņēmuma Gavary mājaslapā krievu valodā uz kartes ir atzīmēts, ka firma pārstāvēta arī Rīgā, Latvijā neviena kompānija ar tādu nosaukumu nav reģistrēta. Tāpat nav arī uzņēmēju ar dubultuzvārdu Kamarjans-Dadojans.

Ar Dadojana uzvārdu Almāles ciemā, kur atrodas pamests veikals, reģistrēta firma Softteh.

Tās īpašniece no pērngada marta ir Gajanē Dadojana-Kaifačjana, koncerna Gavary abu īpašnieku Rema un Džeka māte. [Almāle atrodas Kuldīgas novada Alsungas pagastā BNN.]

Savukārt Kokneses pagasta Ataugu īpašumā firmai Softteh ir reģistrēta noliktava. Arī tur firmas Softteh pārstāvjus Latvijas Radio nesastapa. Taču šeit, vienā adresē ar Softteh noliktavu, ir reģistrētas četras citas firmas. Trīs no tām ir kokasapstrādes uzņēmumi. Viena no firmām pieder cilvēkam ar armēņu vārdu un uzvārdu. Pēc apsarga teiktā, viņš esot šīs teritorijas saimnieks.

Latvijas Radio no viņa noskaidroja, ka patiesie uzņēmuma saimnieki ir Kamarjani-Dadojani. Viņš solīja ar viņiem sazināties. Taču žurnālistiem atzvanīja uzņēmējs Haiks Zakojans. Viņš stāstīja, ka Softteh pašreizējie īpašnieki ir Spānijas pilsoņi, kuri cenšas no tēva mantoto biznesu aizvākt no Krievijas. To viņu tēvs esot sācis darīt jau pirms kara un pandēmijas.

Krievijas armijai neko neesot ziedojuši. Tie esot meli. Tieši pretēji, Kamarjani-Dadojani ar viņa, Haika, starpniecību esot ziedojuši Ukrainai.

Lepošanās mājaslapā par sadarbību ar Krievijas armiju un militāro rūpniecību “esot pārpratums”.

Latvijā galvenā sankciju politiku koordinējošā iestāde ir Ārlietu ministrija. Tās valsts sekretāra vietnieks un politiskais direktors Andžejs Viļumsons Latvijas Radio norādīja, ka par Gavary nav zināms, ka kāda Eiropas Savienības dalībvalsts būtu ierosinājusi to iekļaut sankcijās. Taču, ja informācija, kas ir pieejama publiski – par koncerna Gavary Krievijas uzņēmumiem –, atbilst patiesībai, tad šim uzņēmumam esot liels risks tikt pakļautam sankcijām. Ar informācijas iegūšanu par iespējamiem valsts politikai neatbilstošiem sakariem Ārlietu ministrijai palīdz VDD, kas šim gadījumam esot pievērsis uzmanību.

No kara sākuma VDD esot sācis 10 krimināllietas aizdomās par sankciju pārkāpšanu. Kriminālprocesi ir gan par Krievijai, gan Baltkrievijai piemēroto sankciju iespējamu pārkāpšanu saistībā ar darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība. Trīs no kriminālprocesiem ir nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Lasiet arī: Laikraksts: 25 Eiropas uzņēmumi apgādā Krievijas armiju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas