Līdz šim izmaksāti 3,5 miljoni eiro energoresursu cenu pieauguma atbalstā

38 Latvijas pašvaldības jau ir uzsākušas energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta izmaksu pieteiktajām mājsaimniecībām, un līdz šim izmaksāts atbalsts 56 tūkstošiem pieteikumu 3,5 miljonu eiro apmērā, informē SIA ZZ Dats direktors un www.ePakalpojumi.lv izstrādātājs Edžus Žeiris.

No vairāk nekā 135 tūkstošiem Latvijas pašvaldībās saņemto pieteikumu 75% ir izskatīti, un pašvaldībās pieņemti pozitīvi lēmumi par atbalsta izmaksu mājsaimniecību īpašniekiem vai īrniekiem vairāk nekā 6,3 miljonu eiro apmērā.

Arī atlikušās pašvaldības gatavojas atbalsta maksājumu veikšanai un pirmie maksājumi tiks veikti tuvākajās dienās.

Lai palīdzētu Latvijas iedzīvotājiem energoresursu sadārdzināšanas laikā, valdība apkures sezonā īsteno dažādus atbalsta pasākumus. Mājsaimniecību energoresursu izmaksu pieauguma daļējai kompensācijai tiek pielietoti divi iedzīvotājiem atšķirīgi veidi.

Centralizētas siltumapgādes gadījumā vai apkurē izmantojot dabasgāzi, atbalsts tiks piemērots automātiski piestādītajos rēķinos.

Savukārt, izmantojot apkurē granulas vai briketes, malku vai elektroenerģiju, iedzīvotājiem nepieciešams iesniegt pieteikumu pašvaldībai.

Pieteikumu iespējams iesniegt elektroniski attālināti, vai arī ierodoties klātienē pašvaldībā.

Pašvaldībām lēmums par atbalsta izmaksu jāpieņem 30 darbadienu laikā, un pirmās pašvaldības atbalstu sāka izmaksāt jau oktobra pirmajā pusē norāda Žeiris, piebilstot, ka daļa pašvaldību vēl nav uzsākušas atbalsta izmaksu. 

Tāpat Žeiris norāda, ka joprojām populārākais atbalsta veids ir 60 eiro atbalsts apkurei ar malku bez iegādes apliecinoša dokumenta uzrādīšanas.

Pašvaldībās ir novērojamas krasas atšķirības pieteikumu iesniegšanas veida izvēlē. Atsevišķās pašvaldībās līdz pat 80% pieteikumu iedzīvotāji ievada elektroniski portālā www.ePakalpojumi.lv. Savukārt citās pašvaldībās līdz pat 70% pieteikumu tiek ievadīti klātienē, kas nenoliedzami iedzīvotājiem un pašvaldības darbiniekiem prasa lielāku darba ieguldījumu.

No 2022.gada 1.oktobra līdz 25.oktobra pulksten 17.00 portālā www.ePakalpojumi.lv atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām bija iesniegti vairāk kā 68 tūkstoši pieteikumu un klātienē pašvaldībās nedaudz vairāk kā 67 tūkstoši pieteikumu.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas