Lielbritānija paziņo par jaunu premjerministru

Par nākamo Lielbritānijas premjerministri ir iecelta Liza Trasa (Liz Truss), kas uzvarēja laikā, kad valstī ir sadārdzinājies dzīves līmenis tajā notiek rūpnieciskie nemieri un ir iestājusies ekonomikas lejupslīde, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Pēc nedēļām ilgām savstarpējām nesaskaņām pavadītām debatēm, kurā Liza Trasa – nu jau bijusī ārlietu ministre – sacentās ar bijušo finanšu ministru Riši Sunaku (Rishi Sunak), Konservatīvās partijas biedru balsojumā uzvarēja Trasa.

Ar šo paziņojumu tiek uzsākta Borisa Džonsona (Boris Johnson) pilnvaru nodošana.

Džonsons bija spiests paziņot par atkāpšanos no amata šī gada jūlijā pēc mēnešiem ilgiem skandāliem, kad atbalsts viņa administrācijai izsīka.

Džonsons otrdien, 6.septembrī, dosies uz Skotiju, lai tiktos ar karalieni Elizabeti un oficiāli paziņotu par savu atkāpšanos.

Savukārt Liza Trasa sekos viņam, un Lielbritānijas karaliene lūgs viņai izveidot valdību.

Ilgstoši uzskatīta par galveno favorīti cīņā par Džonsona nomaiņu, Trasa kļūs par ceturto konservatīvo premjerministru kopš 2015.gada vēlēšanām.

Šajā laikā valsts ir pārdzīvojusi vairākas krīzes. Tagad tai draud ilgstoša ekonomikas lejupslīde, ko, kā tiek prognozēts, izraisīs strauji augošā inflācija, kas jūlijā Lielbritānijā sasniedza 10,1%.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas