Lielbritānijas konservatīvie, atpaliekot aptaujās, ierosina ieviest valsts dienestu no 18 gadu vecuma

Ja jūlijā gaidāmajās valsts vēlēšanās uzvarēs Lielbritānijas Konservatīvā partija, tā ieviesīs obligāto valsts dienestu 18 gadus veciem jauniešiem, kas ietvers militāro dienestu, vai piedalīšanos sabiedriskajās aktivitātēs, svētdien, 26.maijā, paziņoja premjerministrs Riši Sunaks (Rishi Sunak) pēc Leiboristu partijas līdera Kīra Stārmera (Keir Starmer) sestdien paustajiem komentāriem, ka viņš atbalsta, ka 16 un 17 gadus veci jaunieši varētu balsot, ziņo “Reuters” un britu raidorganizācija BBC.

Sunaka konservatīvie sabiedriskās domas aptaujās ievērojami atpaliek no leiboristiem, un kopš pagājušajā trešdienā negaidīti izsludinātajām vēlēšanām premjerministra pozīcijas ir maz mainījušās.

Konservatīvie ierosina shēmu, kas paredzētu 30 000 selektīvu militāro norīkojumu labākajiem brīvprātīgajiem

kiberdrošības, loģistikas vai civilās reaģēšanas jomā. Pārējie 25 dienas vai vienu nedēļas nogali mēnesī gada garumā iesaistītos ne militārās organizācijās, piemēram, ugunsdzēsības dienestā, policijā, Nacionālajā veselības dienestā vai labdarības organizācijās.

“Lielbritānija šobrīd saskaras ar nākotni, kas ir vēl bīstamāka un vēl vairāk sašķelta. Nav šaubu, ka mūsu demokrātiskās vērtības ir apdraudētas. Tāpēc mēs ieviesīsim drosmīgu jaunu valsts dienesta modeli 18 gadus veciem jauniešiem,” paziņojumā sacīja Sunaks.

Konservatīvā partija paziņoja, ka priekšlikums tiks finansēts, apkarojot nodokļu nemaksāšanu un novirzot naudu no Apvienotās Karalistes Kopīgās labklājības fonda, kas paredzēts reģionālās ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanai.

Leiboristu politiķi izsmēja šo paziņojumu, saucot to par “joku” un “izmisīgu triku”.

“Valsts dienests, kas ir vajadzīgs no mūsu jauniešiem, ir 4.jūlijā balsot par pārmaiņām,” sacīja Mančestras mērs Endijs Bērnhems (Andy Burnham).

Iekšlietu ministrs Džeimss Kleverlijs (James Cleverly) BBC raidījumam “Sunday with Laura Kuenssberg” sacīja, ka iniciatīvas mērķis ir veicināt vienotību un valsts dienests atkal iesaistītu jauniešus sabiedrībā, kad “pārāk daudzi dzīvo savā digitālajā vai sociālajā burbulī”, uzsverot, ka viņiem ir nepieciešams mijiedarboties ar dažādām grupām, lai apkarotu sabiedrības sadrumstalotību.

Viņš piebilda, ka “neviens nebūs spiests veikt militāro dienestu”

un, izvairīšanās gadījumā, “kriminālsods netiks piemērots”, taču jauniešiem tas būs jāveic, nesniedzot sīkāku informāciju.

Uz BBC jautājumu, vai pieaugušo piespiešana iesaistīties brīvprātīgajā darbā ir pretrunā ar Konservatīvās partijas liberālajām tradīcijām, Kleverlijs atbildēja: “Mēs visu laiku spiežam cilvēkiem kaut ko darīt.”

Kā piemēru viņš minēja obligāto izglītību vai apmācības pusaudžiem līdz 18 gadu vecumam.

Lasiet arī: Riši Sunaks izsludina ārkārtas vēlēšanas jūlijā; ko tās izjauc britiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas