Lielveikalu ierobežošanu Indriksone prasa balstīt datos

Lielo tirdzniecības veikalu darba laika ierobežošana brīvdienās bez datos balstītiem argumentiem nebūtu īstenojama, ceturtdien, 27.aprīlī, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Jau ir ziņots, ka februārī zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) paziņoja, ka Zemkopības ministrija (ZM) rosinās izstrādāt likumprojektu par lielo tirdzniecības veikalu darba laika ierobežojumiem – līdzīgi kā tas ir Vācijā, Šveicē un Francijā, lai tā veicinātu mazo tirdzniecības vietu, ēdinātāju un lauku tirdziņu dzīvotspēju.

Savukārt aprīļa vidū viņš informēja, ka ZM darbs pie likumprojekta par lielo tirdzniecības centru slēgšanu svētdienās turpinās, un

patlaban ministra padomniece juridiskajos jautājumus strādā pie projekta sākotnējās redakcijas.

“Mēs noteikti saredzam risku konkurences ierobežošanai un brīvas ekonomikas ierobežošanai, kas šādā brīdī, kad ekonomika bremzējas un katra aktivitāte ir vērtība, ir ļoti liels risks,” sacīja Indriksone, lūgta komentēt Šmita rosinājumu. Ministre uzsvēra, ka bez datos balstītiem argumentiem šāda iecere nebūtu īstenojama.

Latvijas lauku tūrisma uzņēmēji – asociācijas Lauku ceļotājs pārstāvji – ir paziņojuši, ka atbalsta iniciatīvu par lielveikalu slēgšanu svētdienās. Tā lielai daļa sabiedrības liktu mainīt ieradumus, raisītu izmaiņas ekonomikā un prasītu alternatīvas. Vienlaikus, slēdzot lielveikalus svētdienās, ieņēmumiem valsts un uzņēmēju kabatās nevajadzētu mainīties, jo cilvēku vajadzības nesamazināsies.

Tāpat asociācijā pauda pārliecību, ka, izveidojot atbilstošus nosacījumus, lielveikalu slēgšana svētdienās palīdzētu atdzimt mazajiem veikaliņiem lielo pilsētu vietējās apkaimēs, kur varētu iegādāties Latvijas ražotāju produkciju. Tas būtu īpaši svarīgi tādiem ražotājiem, kuri ar produkciju neiekļūst lielveikalos.

Arī SIA Latvijas tirgotāju savienība – veikalu tīkla LaTS pārvaldītājas – valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis atzīmēja, ka tirdzniecības centru slēgšana brīvdienās būtu valsts pussolis pretī mazo veikalu izdzīvošanai.

Lasiet arī: Latvijas produkcija lielveikalos “jādubulto”, uzstāj Saeimas komisija

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas