Lietuvā EP vēlēšanās uzvar konservatīvie un uz Briseli sūtīs sešus jaunus deputātus; Igaunijā laurus plūc tēvzemieši un sociāldemokrāti

Svētdien, 9.jūnijā, Lietuvā pārsvaru guva konservatīvie “Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti” un sociāldemokrāti, kā arī par EP deputātiem Lietuvā kļuva seši jauni pārstāvji. Tikmēr Igaunijā EP vēlēšanās vislielāko balsu skaitu ieguva “Isamaa” (“Tēvzeme”), kam sekoja sociāldemokrāti (SDE), Reformu partija, Centra partija un Konservatīvā tautas partija (EKRE), ziņo Igaunijas medijs ERR un Lietuvas “LRT.lt“.

Lietuvai Eiropas Parlamentā ir 11 pārstāvji, bet Igaunijai ir septiņi.

2024.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās Lietuvā trīs deputātu vietas saglabājusi “Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti” (TS-LKD), kuru pārstāvēs Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius), Rasa Juknevičiene (Rasa Juknevičienė) un jaunais Pauļus Saudargs (Paulius Saudargas).

Lietuvas Sociāldemokrātiskā partija (LSDP) saglabāja divas deputātu vietas, atkārtoti ievēlot Viliju Blinkevičuti (Vilija Blinkevičiūtė), taču Juozu Oleku (Juozas Olekas) nomainīs Vītenis Povils Andrjukaitis (Vytenis Povilas Andriukaitis). Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība zaudēja vienu vietu un tās vienīgais pārstāvis pirmo reizi būs Aurelijs Verīga (Aurelijus Veryga).

Citas partijas, kas ieguva pa vienai deputāta vietai, ir “Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu alianse”, kuras līderis Valdemārs Tomaševskis (Waldemar Tomaszewski) Briselē tika ievēlēts uz otro termiņu, un Liberālā kustība, kuru pārstāvēs Petrs Auštrevičs (Petras Auštrevičius).

Pirmo reizi EP deputātu mandātu ieguvusi Brīvības partija, kuru pārstāvēs Daiņus Žalims (Dainius Žalimas) un Demokrātiskā savienība “Par Lietuvu”, kuru pārstāvēs Virginijs Sinkevičs (Virginijus Sinkevičius).

Vēl viens Lietuvas jaunpienācējs EP ir Petrs Gražulis (Petras Gražulis) no “Tautas un taisnīguma savienības”, kurš, neraugoties uz to, ka tika atstādināts no deputāta amata Seimā, pretendēja uz vietu Eiropas Parlamentā.

Tikmēr Igaunijā vēlēšanās “Isamaa” un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) ieguva pa diviem mandātiem, bet Reformu partija, EKRE un Centra partija – pa vienam.

Par Eiropas Parlamenta deputātiem ievēlēti sociāldemokrāti Marina Kaljuranda (Marina Kaljurand) un Svens Miksers (Sven Mikser), Urmas Paets (Urmas Paet) no Reformu partijas, Jiri Ratass (Jüri Ratas) un Riho Terrass (Riho Terras) no “Isamaa”, Jāks Madisons (Jaak Madison) no EKRE un Mihails Kelvarts (Mihhail Kõlvart) no Centra partijas.

Neparlamentārā partija “Parempoolsed”, “Koos” un “Eesti 200”, kā arī zaļie un neatkarīgie kandidāti neieguva nevienu mandātu.

Igaunijā vēlētāju aktivitāte bija 37,7%, Lietuvā vēlēšanās nobalsoja 28,34% no visiem balsstiesīgajiem vēlētājiem. Eiropas Savienībā provizoriski nobalsojuši 51%.

Lasiet arī: Zināmi oficiālie Eiropas Parlamenta vēlēšanās rezultāti

Lasiet arī: Eiropas vēlēšanu nakts drāmu noslēdz Makrona paziņojums par pirmstermiņa vēlēšanām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas