Lietuvā pārtikas cenas pieaugušas; ekonomisti sola lejupslīdi

Pārtikas cenas aug teju visā eirozonā, taču Lietuva pieredz krasāko kāpumu, un tas arī sākās ātrāk nekā citviet, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Tiesa, ekonomisti uzskata, ka Lietuva tādēļ būs pirmā vieta, kur pārtika kļūs lētāka.

Vācijā dzīvojošā lietuviete Lina Neverbickiene (Lina Neverbickienė) norādīja, pārtikas cenas kāpj arī Vācijā. Viņasprāt, galvenais iemesls ir karš. «Tās gan nav dubultojušās, kā tas ir Lietuvā, bet ar pārliecību varu teikt, ka noteiktu produktu cenas ir pieaugušas par trešdaļu,» sacīja Neverbickiene. Saskaņā ar viņas teikto, tagad vairāk jāmaksā par maizi, gaļu, biezpienu, jogurtu un makaroniem. Tajā pašā laikā, piemēram, šokolādes vai vīna cena nav mainījusies.

Lietuviete piebilda: «Iepriekš maksāt par pienu vienu eiro bija neiedomājami, bet tagad litrs piena maksā 1,20 eiro. Vai sviesta paciņa maksā trīs eiro, nevis divus. Tomēr sviests vienmēr ir 250 gramu iepakojumā, un arī piens būs litra pakā, nenotiek manīšanās ar 0,9 vai 0,85 litru iepakojumiem.» Tikmēr Lietuvā pārtikas iepakojumi paliek mazāki, un bieži vien piena pakas vai pudeles tilpums ir vien 0,9 litri.

Luminor ekonomists Žigimants Maurics (Žygimantas Mauricas) pastāstīja, ka cenas kāpj visā Eiropas Savienībā.

Vidējais cenu kāpums gada laikā bijis 17%, un Lietuvā tas bija vislielākais – 33%.

«Cenas Lietuvā sāka kāpt vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Pērn februārī cenu kāpums bija 15%, kas jau ir ļoti daudz, kamēr vidēji Eiropas Savienībā partika kļuva par 5% dārgāka,» norādīja ekonomists.

Swedbank pārstāve Jūrate Cvilikiene (Jūratė Cvilikienė) sacīja, ka straujo cenu kāpumu izraisa traucējumi izejmateriālu piegādēs, energoresursu sadārdzināšanās un arī algu paaugstināšana. Viņa arī minēja, ka ir jāņem vērā kopējais sabiedrības noskaņojums, kas esot bijis labs, un nevēlēšanās mainīt patēriņa paradumus. Cvilikiene norādīja, ka, piemēram, Vācijā un ASV petērētāji nebija tik optimistiski noskaņoti un pirms svētkiem tērēja mazāk.

Pēc Maurica domām, Lietuva toties būs pirmā valsts eirozonā, kas izjutīs cenu kritumu. Ekonomists prognozēja: «Šobrīd Eiropas Savienības valstīs novērojama cenu kāpuma apstāšanās, un ir ticams, ka atsevišķiem produktiem cenas šogad samazināsies, un iespējams, ka cenu pieaguma indekss gada beigās būs zemāks nekā 2022.gada noslēgumā.»

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1876338/food-prices-in-lithuania-first-to-rise-first-to-start-falling

Lasiet arī: BNN pēta | Vai Lietuva izvairīsies no 2023.gada drūmajām ekonomikas prognozēm?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas