Lietuvā valsts valoda būs jāzina arī pašnodarbinātiem ārzemniekiem

Lietuvas Seims izskata grozījumus Valsts valodas likumā, kas turpmāk noteiks, ka arī pašnodarbinātajiem ir jāspēj sazināties lietuviešu valodā, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Īpaši iespaidu grozījumi atstās uz tiem ārvalstniekiem, kuri Lietuvā strādā, izmantojot lietotnes, kas ļauj pasūtīt ēdiena piegādi vai braucienu. Tomēr iniciatīvas autors, Liberālās kustības deputāts Raimunds Lopata (Raimundas Lopata) norādīja, ka grozījumi nav mērķēti tikai uz pašnodarbinātiem šoferiem. Lopata sacīja: «Ja mēs apkalpojošajā sektorā strādājošajiem ukraiņiem dodam divu gadu pārejas periodu, lai iemācītos lietuviešu valodu, ir jābūt arī kontroles mehānismam.» Pēc viņa teiktā, saistībā ar šoferiem, kas nerunā valsts valodā, dominē divas problēmas, ko valodas barjera neļauj risināt: lietotnē norādīta nepareizā atrašanās vieta vai pasažierim nepieciešama palīdzība.

Lietuvas Valsts Valodas inspekcijas vadītājs Audrjus Valotka (Audrius Valotka) norādīja, ka Valsts Valodas likums pieņemts 1995.gadā un ir novecojis. Viņš teica: «Tajā laikā nodarbinātība balstījās uz darba līgumu, un nebija citu iespējamo formu. Ja precīzi interpretējam likumu, tas neattiecas uz gadījumiem, kad nav darba līguma starp darba devēju un darbinieku.

Kā pašnodarbinātām personām, šoferiem nav pienākuma sazināties ar klientiem valsts valodā, un viņi to izmanto.»

Ja likuma izmaiņas tiks apstiprinātās, ar Bolt un citu lietotņu starpniecību nodarbinātajiem būs jānokārto lietuviešu valodas eksāmens A2 līmenī.

Kurjeru un šoferu asociācijas priekšsēdētājs Daļus Rudoks (Dalius Rudokas) norādīja, ka gaida likuma labojumus: «Mēs jau esam runājuši ar Seima deputātiem par nepieciešamību ieviest izmaiņas. Iespējams, var runāt par lietuviski runājoša šofera pieprasīšanu. Ja pasažieri vēlas, tad varētu izmantot noteiktu filtru lietotnē.» Viņš arī informēja, ka ārzemnieki, kas nerunā lietuviski, bet vēlas turpināt strādāt, apgūs valodu, un piebilda, ka tas arī atsijās personas, kas tiešām vēlas palikt un strādāt Lietuvā.

Bolt Lietuva vadītājs Andrjus Pacevičs (Andrius Pacevičius) sacīja, ka izmaiņu ieviešana vērtējama pozitīvi. Viņš sacīja: «Līdz šim esam aktīvi sadarbojušies ar varas iestādēm, lai ieviestu šīs prasības. Tagad jautājums ir nonācis Seimā, un mēs esam gatavi dalīties ar savu viedokli un sniegt ierosinājumus.» Pacevičs gan uzsvēra, ka lietotne Bolt teju atbrīvo no verbālas komunikācijas, jo maršruts, cena un galamērķis tiek noteikti jau pirms brauciena sākuma, savukārt brauciena laikā iespējams izmantot lietotnē iekļauto automātisko tulkotāju.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1945081/lithuania-to-require-self-employed-foreigners-to-know-lithuanian

Lasiet arī: Igaunijā rosina noteikt valsts valodas zināšanu līmeni; izmaiņas skars arī ēdiena kurjerus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas