LTV: Neskatoties uz sankcijām, Latvijas eksports uz Krieviju ir stabils

Par spīti sankcijām un citiem riskiem biznesā ar Krieviju, Latvijas eksports uz to ir stabils, Latvijas uzņēmumi gada pirmajā pusē uz Krieviju veduši preces 560 miljonu eiro apmērā, kas ir pat nedaudz vairāk nekā 2022.gada pirmajā pusē, svētdienas vakarā vēsta LTV raidījums de facto.

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) publicētais eksportētāju saraksts liecina, ka iespēju nopelnīt Krievijas un Baltkrievijas tirgū pēc kara sākuma turpina izmantot plašs nozaru klāsts. Ir arī uzņēmumi, kas sadarbību sākuši jau pēc kara sākuma.

CSP publicētajā sarakstā ir 169 eksportētāji uz Krieviju un 94 uz Baltkrieviju.

Daļai no tiem gada pārskatos arī redzams, cik lielu daļu apgrozījuma veido tieši Krievijas vai Baltkrievijas tirgus. Atsevišķos gadījumos jaunākie publiski pieejamie dati gan ir tikai par 2021.gadu, uzsver raidījums.

Publicētajā sarakstā redzami dažādi uzņēmumi, piemēram, AS Grindeks, SIA Pernod Ricard Eastern Europe Operations, AS Olainfarm, SIA Green Trace, SIA Bohnekamp un citi.

Raidījums uzsver, ka, vērtējot pēc apgrozījuma, lielākā kompānija sarakstā ir farmācijas uzņēmums Grindeks, kas eksportē uz Baltkrieviju, savukārt Grindeks meitasuzņēmums Kalceks ir viens no lielākajiem uzņēmumiem, kas eksportē uz Krieviju.

gada pārskatā par 2022.gadu norādīts, ka ieņēmumi no Krievijas tirgus bija nedaudz virs 70 miljoniem eiro jeb ceturtā daļa apgrozījuma.

Kompānija uz jautājumiem par attieksmi pret tirdzniecību ar Krieviju izvēlējās neatbildēt.

Starp eksportētājiem ir arī otrs farmācijas milzis Olainfarm, kas esot atsūtījis aprakstu ar plāniem ielauzties jaunos tirgos, vienlaikus uzsverot, ka medikamentus uz Krieviju eksportēt drīkst, norāda raidījums. 

Jau ziņots, ka 16.augustā ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) uzdeva CSP publiskot uzņēmēju sarakstu, kas eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju, un atjaunot šo informāciju reizi mēnesī.

CSP sarakstu publicēja 16.augustā, iekļaujot tajā uzņēmumus, kuri eksportējuši uz Krieviju un Baltkrieviju kopš 2022.gada sākuma un 2023.gada pirmajā pusgadā.

Publicētais saraksts izraisīja virknes sarakstā iekļautu uzņēmumu sašutumu sociālajos tīklos, norādot, ka sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju pārtraukuši nekavējoties pēc 2022.gada 24.februārī Krievijas sāktā kara Ukrainā. Pārmetumus par uzņēmēju ieskatā nekorekto sarakstu izteica arī Valmieras stikla šķiedra, SAF Tehnika, Dobeles dzirnavnieks, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite, kuram pieder uzņēmums Karavela.

Pēcāk CSP aktualizēja iepriekš publicēto sarakstu ar uzņēmumiem, kas eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju, izņemot no tā informāciju par 2022.gadu un publicējot tikai aktuālo sarakstu par 2023.gada jūniju.

Lasiet arī: Spirta ražošana sešos mēnešos Latvijā augusi par 85,2%

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas