Makrons apsver Goda Leģiona ordeņa atņemšanu Putinam

Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) apsver domu atņemt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam Goda Leģiona ordeni, kas ir Francijas augstākais apbalvojums, raksta BBC.

Krievijas prezidentam Goda Leģiona ordeni 2006.gadā pasniedza tā laika Francijas prezidents Žaks Širaks. Šajā laikā Francijas un Krievijas attiecības bija visai tuvas. Goda Leģiona ordenis ir Francijas augstākais apbalvojums, ko 1802.gadā iedibināja Napoleons Bonaparts.

Makrons pēc tam, kad 7.februārī pasniedza Goda Leģiona ordeni Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, norādīja, ka gaida īsto brīdi, lai atņemtu Putinam apbalvojumu. Francijas prezidents informēja, ka jautājums par Putina ordeni ir simbolisks, bet ļoti svarīgs.

Lai gan Makrons uzskata, ka viņam ir tiesības atsaukt apbalvojumu, viņš piebilda: «Tas nav lēmums, ko es pieņemšu šodien.»

Šādi lēmumi vienmēr esot nozīmīgi, un ir jāizvēlas tiem pareizais laiks.

Putina iebrukums Ukrainā gandrīz pirms gada izraisījis plašu nosodošu reakciju, un Eiropas Savienība ir piemērojusi Maskavai stingras ekonomiskās sankcijas. Makrons ir nosodījis Krievijas sākto karu, tomēr ir arī vairākkārt sazvanījies ar Putinu, un Francijas centieni uzturēt dialogu ar Kremli krasi atšķiras no ASV un Lielbritānijas pozīcijām. Ukrainas ārlietu ministrs oktobrī izteica pārmetumus Francijas prezidentam par viņa paziņojumu, ka Krieviju nevajadzētu pazemot.

Putins nav vienīgais pretrunīgais politiķis, kas saņēmis Goda Leģiona ordeni. Piemēram, Širaks 2001.gadā piešķīra ordeni Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam (Bashar al-Assad) pēc tam, kad viņš pēc tēva nāves pārņēma valsts vadīšanu. Sīrija ordeni atgrieza 2018.gadā, norādot, ka Asads nenēsās apbalvojumu, ko piešķīruši «ASV vergi».

Šī arī nebūtu pirmā reize, kad Makrons atņem ordeni. Pēc tam, kad Holivudas producents Hārvijs Veinšteins (Harvey Weinstein) tika apsūdzēts virknē seksuālās uzmākšanās un izvarošanas epizožu, viņam atņēma Francijas augstāko apbalvojumu.

Lasiet arī: Zelenskis Parīzē tiekas ar Makronu un Šolcu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas