Mana Balss vāc parakstus, lai aizliegtu bankām piemērot EURIBOR procentlikmi iepriekš izsniegtiem aizdevumiem

Sabiedrības iniciatīvu platformā Mana Balss kopš otrdienas, 15. augusta, ir sākta parakstu vākšana par to, lai liegtu bankām iespēju paaugstināt EURIBOR  likmi iepriekš izsniegtiem kredītiem. 

Iniciatīvas autors Edgars Leščinskis norāda, ka inflācija un EURIBOR pieaugums smagi gulst uz daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir kredītsaistības.

Leščinskis aicina Saeimu kopā ar valdību un Latvijas banku rast risinājumu, kā komercbankā un citām finansēšanas iestādēm, kas Latvijā nodarbojas ar iedzīvotāju finansēšanu, likt pārskatīt un pilnveidot kredīta izsniegšanas procentu un komisijas piešķiršanas politiku, lai veicinātu kredītņēmējus primāri izvēlēties fiksētas procentu likmes. 

Iniciatīvas autors skaidro, ka

līdzšinējiem kredītiem pašreizējos inflācijas un augošā EURIBOR apstākļos ir jāmaina līguma nosacījumi, lai saglabātu tādu procentu likmi, kāda tā bija kredīta ņemšanas brīdī. 

“Ja dienā, kad tiek slēgts jebkāds finansējuma līgums ar fizisku, vai juridisku personu, EURIBOR likme ir nulle, tad visa noslēgtā finansējuma līguma darbības laikā, pat lai gan Eiropas Centrālās bankas paaugstina likmi, EURIBOR likme ir nemainīga – nulle,” norāda Leščinskis.

Viņš uzsver, ka finansēšanas iestādes savu peļņu jau sākumā ir iestrādājušas, jebkurā kreditēšanas līgumā kā procentus par naudas aizdošanu, un ar to būtu jābūt gana. 

Vienlaikus Latvijas Bankai un valdībai būtu jāapsver, kādus pretsoļus un risinājumus tās var piedāvāt komercbankām, lai šis būtu abpusēji izdevīgs risinājums.

“Ieviešot šo ideju dzīvē, fiziska vai juridiska persona spēs ilgtermiņā plānot savus izdevumus un finanšu ieguldījumus, un augošu procentu likmju apstākļos nebūs jālūdz valstij vai pašvaldībai kompensēt, vai bankām atlikt pamata summas atmaksa,” pauž iniciatīvas autors. 

Šobrīd par  iniciatīvu ir parakstījušies 1169 cilvēki. 

BNN iepriekš jau vēstīja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV) norādījis, ka hipotekārajiem kredītiem nepamatoti tiek piemērota EURIBOR procentu likme, jo tādā veidā atsevišķas bankas gūst hiperpeļņu. 

Reirs skaidroja, ka tādā veidā bankām ir sava nauda, un tām par klientiem aizdoto naudu nav jāmaksā šī  EURIBOR likme Eiropas Centrālajai bankai (ECB).

Tās bankas, kas hipotekārajiem kredītiem papildu saviem noteiktajiem procentiem vēl piemēro arī EURIBOR procentu likmi, faktiski nodarbojas ar negodīgu uzņēmējdarbību, kritiski pašreizējo situāciju raksturo Saeimas Budžeta komisijas vadītājs.

Tāpēc būtu jāmeklē veids, kā pasargāt hipotekāro kredītu ņēmējus, ierobežojot EURIBOR piemērošanu, akcentēja politiķis. Reirs piebilda, ka brīvā tirgū katra banka var piedāvāt jebkuru procentu likmi, bet tad lai attiecīgās bankas neslēpjas aiz EURIBOR un nosauc šo praksi īstajā vārdā – ka tās piemēro procentu likmi hiperpeļņas gūšanai.

Lasiet arī: Hipotekārajiem kredītiem nepamatoti piemēro EURIBOR, pārmet Reirs

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas