Martā atsāksies Turcijas sarunas ar Zviedriju un Somiju

Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) informējis, ka 9.martā tiks atsāktas trīspusējās sarunas ar Zviedriju un Somiju par abu valstu uzņemšanu NATO, raksta aģentūra Reuters.

Sarunas janvārī tika apturētas pēc tam, kad Stokholmā pie Turcijas vēstniecības protestu laikā tika dedzināts Korāns. Čavušoglu sacīja: «Mani kolēģi apmeklēs tikšanos 9.martā.» Viņš piebilda, ka tikšanās ar Somiju un Zviedriju notiks Briselē. Tomēr Turcijas ārlietu ministrs arī norādīja, ka Zviedrija joprojām nepilda saistības, ko uzņēmās, parakstot memorandu NATO samitā Madridē. NATO ģenerālsekretārs un citi sabiedrotie norādījuši, ka Stokholma esot mainījusi likumdošanu.

«Diemžēl mēs joprojām neredzam rīcību no Zviedrijas puses, lai īstenotu Madrides memorandā paredzēto. Mēs nevaram teikt «jā» Zviedrijas uzņemšanai NATO, kamēr netiek pildīts solītais,»

sacīja ministrs.

Somija un Zviedrija iesniedza pieteikumus dalībai NATO pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā, tomēr jo īpaši Zviedrija sastapās ar iebildumiem no Turcijas puses. Ankara apsūdz Stokholmu par teroristu aizstāvēšanu, un pieprasījusi, lai konkrētās personas tiktu izdotas, pirms Turcija piekrīt Zviedrijas dalībai NATO.

ASV un citas NATO valstis cer, ka jūlijā Viļņā plānotajā samitā būs iespējams pasludināt abas ziemeļvalstis par alianses dalībniecēm. Ankara ir likusi noprast, ka apstiprinās Somijas iestāšanos, bet nav devusi garantiju, ka ļaus iestāties arī Zviedrijai.

Lasiet arī: Protesta akcija saasina Zviedrijas un Turcijas attiecības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas