Mazinās Krievijas uzbrukumi; smagākās kaujas joprojām pie Bahmutas

Ukrainas armijas amatpersonas ziņojušas, ka Krievijas spēkiem izdevies gūt nelielus panākumus Bahmutas frontē, tomēr ukraiņi joprojām turpina aizstāvēt pilsētu, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ukrainas dienvidos ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi (Rafael Grossi) informējis, ka Zaporižjas apkārtnē vērojams krievu karavīru pieplūdums, un vairs nav iespējams garantēt Zaporižjas AES drošību.

Bahmuta un tai tuvējās pilsētas jo īpaši pēdējos mēnešos ir krievu uzbrukumu centrālais punkts. Abas puses kaujās cieš smagus zaudējumus, bet nevienai nav izdevies vērā ņemami pavirzīties uz priekšu un gūt pilnīgu kontroli pār Bahmutu. Ukrainas armijas vadība ziņojumā norādījusi: «Ienaidnieka spēki guvuši zināmus panākumus centienos ieņemt Bahmutu. Mūsu aizstāvji notur pilsētu un atvaira lielu skaitu ienaidnieka uzbrukumus.»

Tiek ziņots, ka Krievijas uzbrukumu intensitāte pēdējo nedēļu laikā mazinās –

no vidēji 124 dienā marta pirmajā nedēļā uz vidēji 69 dienā pēdējo septiņu dienu laikā.

Trešdien, 29.martā, Krievija veikusi 57 uzbrukumus. Arī Reuters žurnālisti frontes tuvumā ziņojuši par uzbrukumu pierimšanu.

Ap Zaporižjas AES turpinās kaujas un apšaudes, un, par spīti bailēm no kodolkatastrofas, nav izdevies ap AES staciju izveidot drošības zonu. Krievijas armija objektu ieņēma jau pirmajās iebrukuma nedēļās. Grosi preses konferencē sacīja, ka šobrīd noliek malā plānus par drošība zonu, lai varētu rosināt specifiskus aizsardzības pasākumus, kas apmierinātu gan Ukrainu, gan Krieviju.

Zaporižjas AES ir būtiska Ukrainas energoinfrastruktūras daļa un pirms okupantu iebrukumu ražoja 20% no valstī patērētās elektrības. Kopš septembra, kad tika izslēgts pēdējais no sešiem reaktoriem, AES netiek ražota elektrība.

Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Olehs Ždanovs norādījis, ka, lai gan kaujas ap Bahmutu joprojām ir intensīvas, var secināt, ka Krievijas karavīri sākuši pārvietoties no vienas vietas uz citu.

Lielbritānija Aizsardzības ministrija aprakstījusi Krievijas armijas progresu kā maznozīmīgu, un ASV ģenerālis Marks Millijs (Mark Milley) paziņoja, ka pēdējo trīs nedēļu laikā krieviem nav izdevies pavirzīties uz priekšu pie Bahmutas. Ukrainas armija informējusi, ka atsākusies Hersonas apšaudīšana, tāpat agresors apšauda arī citas pilsētas Dņepras rietumu krastā.

Ukrainas gaisa spēkiem izdevies iznīcināt krievu bumbvedēju Su-24M. Apšaudītas vietas, kur koncentrējas Krievijas armija, munīcijas noliktava un divas degvielas noliktavas.

Lasiet arī: Ukrainas armija: Krievi negūst panākumus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas