Mediķu arodbiedrība plāno prasīt veselības nozarei papildus vismaz 140 miljonus eiro

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) valde pieprasīs valdībai līdz šī gada 1.jūlijam veselības nozarei piešķirt vismaz papildu 140 miljonus eiro “nozares pamatfunkciju izpildei”, par otrdien valdes sēdē lemto informē LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte.

Paredzēts, ka arodbiedrībai kopā ar vairākām veselības nozares darbinieku un darba devēju organizācijām, kā arī pacientu organizācijām 18.maijā būs tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV). Tikšanās laikā plānots pārrunāt aktuālo situāciju veselības aprūpē un nepieciešamos risinājumus.

Šodien, 16.maijā LVSADA valde pieņēma nostāju sarunām ar Ministru prezidentu.

Tā pieprasīs līdz šī gada 1.jūlijam rast papildus finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 140 miljonu eiro apmērā,

kā arī valsts budžetā 2024.gadam paredzēt papildus finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 310 miljonu eiro apmērā.

Šādas prasības jau iepriekš valdībai izvirzījušas vairākas Latvijas pacientu organizācijas un medicīnas darbiniekus pārstāvošās asociācijas, kas bija nosūtījušas atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, pieprasot solījumu izpildi attiecībā uz veselības aprūpes finansējumu.

Organizācijas aicināja Saeimas pārstāvjus un valdības locekļus steidzami meklēt risinājumus,

lai šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumi tiktu palielināti, sasniedzot 12% no valsts budžeta izdevumiem, kas ir papildus aptuveni 140 miljoni eiro.

Tāpat tās aicināja nākamā gada budžeta ietvaros nodrošināt veselības aprūpes finansējumu pieaugumu atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm, papildus piešķirot aptuveni 310 miljonus eiro, kā arī mazināt pieaugošos pacientu līdzmaksājumus un gaidīšanas rindas uz medicīnas pakalpojumiem.

Rezultātā tika pieņemts lēmums organizēt mediķu protesta akciju, un tajā 11.maijā pie Saeimas bija pulcējušies vairāki simti dalībnieku.

Lasiet arī:Priekšvēlēšanu uzstāšanās reizēs būs jārunā latviski, bet privāti varētu būt ļauts izteikties citā valodā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas