Meina kļūst par otro ASV štatu, kas izslēdz Trampu no priekšvēlēšanu sarakstiem

Meinas štats ceturtdien, 28.decembrī, izslēdza Donaldu Trampu (Donald Trump) no štata vēlēšanu sarakstiem nākamā gada ASV prezidenta priekšvēlēšanās, kļūstot par otro štatu aiz Kolorādo, kas aizliedzis bijušajam prezidentam kandidēt uz republikāņu prezidenta nomināciju saistībā ar viņa lomu 2021.gada 6.janvāra uzbrukumā ASV Kapitolijam, ziņo Reuters.

Meinas štata sekretāre Šena Belousa (Shenna Bellows) secināja, ka Tramps kūdīja uz nemieriem, izplatot nepatiesus apgalvojumus par vēlēšanu rezultātu viltošanu 2020.gada vēlēšanās un pēc tam aicināja savus atbalstītājus doties gājienā uz Kapitoliju, lai apturētu likumdevējus no balsojuma apstiprināšanas.

“ASV konstitūcija nepieļauj uzbrukumu mūsu valdības pamatiem,” Belousa rakstīja 34 lappušu garajā spriedumā.

Pieņemto lēmumu var apstrīdēt, iesniedzot apelāciju štata Augstākajā tiesā. Belousa ir uz laiku apturējusi tā piemērošanu, līdz tiesa pieņems galīgo lēmumu šajā lietā.

Trampa kampaņa šo lēmumu nosauca par “nežēlīgu” un paziņoja, ka nekavējoties iesniegs iebildumu tiesā. Trampa juristu komanda apgalvo, ka viņš nav kūdījis uz nemieriem, un apgalvo, ka viņa izteikumus atbalstītājiem 2021.gada nemieru laikā aizsargā viņa tiesības uz vārda brīvību.

Lēmumu pieņēma pēc tam, kad grupa bijušo Meinas štata likumdevēju paziņoja, ka Trampam būtu jāaizliedz piedalīšanās, pamatojoties uz ASV konstitūciju, kas aizliedz amatpersonām iesaistīties nemieros.

Spriedums, ar kuru Tramps tiek izslēgts no Meinas štata marta priekšvēlēšanām, var ietekmēt viņa tiesības piedalīties novembra vispārējās vēlēšanās. Šis lēmums varētu

palielināt spiedienu uz ASV Augstāko tiesu, lai tā risinātu valsts mēroga jautājumu par Trampa atbilstību prezidenta amatam

saskaņā ar 14.grozījuma 3.sadaļu.

BNN jau rakstīja, ka Kolorādo tiesa izslēdza Donaldu Trampu no 2024.gada štata priekšvēlēšanām, tādējādi pirmo reizi ASV vēsturē paziņojot, ka kandidāts nav tiesīgs kandidēt uz prezidenta amatu, jo ir piedalījies nemieros. Tramps šo lēmumu nodēvējis par nedemokrātisku un Kolorādo Republikāņu partija trešdien iesniedza savu apelāciju Augstākajai tiesai.

Centieni diskvalificēt Trampu citos štatos ir bijuši neveiksmīgi. Mičiganas Augstākā tiesa trešdien noraidīja prasību, kuras mērķis arī bija izslēgt Trampu no štata priekšvēlēšanu sarakstiem.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas