Milānas lidostu grasās pārdēvēt Berluskoni vārdā

Itālijas valdības lēmums pārdēvēt Milānas galveno Malpensas lidostu nelaiķa premjerministra Silvio Berluskoni (Silvio Berlusconi) vārdā ir izraisījis plašu kritiku un opozīcijas sašutumu, kura nosodīja valdības iniciatīvu, pēc tam, kad piektdien transporta ministrs Mateo Salvīni (Matteo Salvini) paziņoja, ka Lombardijas reģiona lūgumu pārdēvēt lidostu pretrunīgi vērtētā Itālijas politiķa vārdā jau apstiprinājusi valsts civilās aviācijas iestāde, pirmdien, 8.jūlijā, ziņo “Politico”.

Pretrunīgi vērtētais un kolorītais bijušais Itālijas līderis Berluskoni, kurš pagājušajā gadā aizgāja mūžībā, bija arī Vladimira Putina sabiedrotais un draugs.

“Galīgais lēmums ir infrastruktūras un transporta ministra ziņā, un es esmu gatavs parakstīties ar lepnumu un emocijām,” Salvīni vēlāk rakstīja vietnē “X”. “Mana drauga Silvio, diža uzņēmēja, diža milānieša un diža itāļa, piemiņai.”

Salvīni paziņojums izraisīja opozīcijas partiju un grupu pretreakciju,

kuras iebilst pret to, ka vienam no Itālijas svarīgākajiem starptautiskajiem mezgliem tiek dots tik strīdīgas personības vārds, opozīcijai šo lēmumu raksturojot kā liecību par valsts iestāžu pagrimumu.

Berluskoni tika atzīts par vainīgu krāpšanā ar nodokļiem, kā arī gadu gaitā bija iesaistīts daudzos juridiskos strīdos un seksa skandālos.

Savukārt demokrātiskās partijas deputāte Grēta Kogoti (Greta Cogotti) sarkastiski izsmēja šo lēmumu, ierosinot Berluskoni piešķirt citu atzinības veidu, pārsaucot viņa vārdā, piemēram, “masāžas salonu ar laimīgām beigām”, nevis lidostu.

Lombardijas “Jauno demokrātu” grupas svētdien uzsāktā petīcija pret Milānas lidostas pārdēvēšanu Berluskoni vārdā līdz pirmdienai savāca vairāk nekā 16 000 parakstu. Petīcijā apgalvots, ka lidostai būtu jādod nosaukums, “kas iemieso godīguma, godprātības un kalpošanas sabiedrībai vērtības”, uzsverot, ka Berluskoni daudzās kriminālsodāmības ir pretrunā ar šīm vērtībām.

“Mēs nevēlamies, lai tā paliktu tikai kā petīcija, bet arī kā stāsts par paaudzi, kas vairs nevēlas atbalstīt politikas slavināšanu, un cilvēku, kurš tika notiesāts par krāpšanu, kuru izmeklēja par bērnu prostitūciju un korupciju,” teica grupas vadītāja Ticijana Elli (Tiziana Elli).

Silvio Berluskoni, kurš pagājušā gada jūnijā 86 gadu vecumā aizgāja mūžībā, ar savu centriski labējo partiju “Forza Italia” vadīja četras valdības un bija viena no Itālijas modernā laikmeta šķelmīgākajām figūrām.

Atbalstītāji slavē viņa uzņēmēja spējas, harismu un ieguldījumu Itālijas ekonomiskajā un politiskajā vidē, bet kritiķi apgalvo, ka viņš izmantoja politiku personiskiem labumiem.

Lasiet arī: Kopenhāgenā tūristi par atkritumu vākšanu tiks pie atlīdzības

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas